Ευ. Τσακαλώτος: Πρώτα και πάνω απ' όλα η αναδιάρθρωση του χρέους

Ευ. Τσακαλώτος: Πρώτα και πάνω απ' όλα η αναδιάρθρωση του χρέους

Νούμερο ένα στόχο για την κυβέρνηση αποτελεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Το ζήτημα διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ανάγεται σε πρωτεύουσας σημασίας, για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κατά την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, σε απάντησή του κατόπιν σχετικής ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ευάγγελου Μπασιάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Τσακαλώτος καταγράφεται θετική πορεία του ΑΕΠ 9εννεαμήνου 2015 σε ετήσια βάση και σταθερές τιμές (+0,4%), ενώ στο σύνολό του έτους εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (0,0% μεταβολή σε ετήσια βάση), λόγω της θετικής συμβολής της (καλύτερης από την αναμενόμενη) πορείας των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Πέραν των ανωτέρω, και δεδομένης της πρόσφατης αναφοράς του ΔΝΤ σε επιδείνωση των εκτιμήσεων για το ύψος του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, το ζήτημα της διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ανάγεται σε πρωτεύουσας σημασίας, για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κατά την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς», προσθέτει χαρακτηριστικά.


Αλέξανδρος Διαμάντης