Ευ. Τσακαλώτος: Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Πολάκης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Πολάκης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Αρχηγική» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. Ο, δε, Αλέξης Τσίπρας μάλλον δεν την υποδέχτηκε με… χαρά. Κι αυτό διότι ο Υπουργός Οικονομικών κλείνοντας υπογράμμισε ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Πολάκης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Παπαδημούλης, ούτε η Αχτσιόγλου, ούτε ο ίδιος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μια συλλογικότητα»!

Όπως εξήγησε, τίποτα από αυτά που έκανε η διαπραγματευτική ομάδα, δεν θα μπορούσαν να καταστούν εφικτά δίχως τον Αλέξη Τσίπρα, δίχως την Κοινοβουλεθτική Ομάδα του κόμματος, χωρίς και «τους δεκάδες ΣΥΡΙΖαίους που μας στηρίξαν στις πέτρινες μέρες όταν είμασταν στο 3%». Μάλιστα, επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενος ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδύναμο, διότι «δεν μπορείτε καταλάβετε ούτε από μια συλλογικότητα που έχει κοινωνικές αναφορές». «Είσαστε αδύνατοι γιατί ποτέ δεν θα το καταλάβετε», τόνισε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε εκ νέου ότι το εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων αυξήθηκε, την ώρα που κατά τον ίδιο την περίοδο 2010 – 2015 μειώθηκε περίπου 3 – 5 χιλ ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, επιχείρησε με ένα… παράδειγμα να αποδείξει ότι η ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερη. «Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός. Είπα όμως να κάνω μια έρευνα. Βγήκα από την αίθουσα και ρώτησα τον Βορίδη. Αν σας κεράσω 3 ουίσκι είσαι έτοιμος να απαρνηθείς τον νεοφιλελευθερισμό; Μου απάντησε ποτέ τον ποτών. Εμείς είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Μπράβο σας που το παραδέχεστε και δεν εξαγοράζεστε κιόλας», τόνισε.