Τσακαλώτος: Η λιτότητα μειώνεται δεν τελειώνει - Χουλιαράκης: Τελειώνει η εποχή παρατεταμένης λιτότητας

Τσακαλώτος: Η λιτότητα μειώνεται δεν τελειώνει - Χουλιαράκης: Τελειώνει η εποχή παρατεταμένης λιτότητας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το δήθεν τέλος της λιτότητας φαίνεται ότι προκαλεί… ασυνεννοησία στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος σε απάντησή του στον βουλευτή του ΚΚΕ Σωκράτη Βαρδάκη ξεκαθάρισε ότι η λιτότητα δεν τελειώνει αλλά μειώνεται. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, διατυμπάνιζε ότι τελειώνει η «μεγάλη εποχή παρατεταμένης λιτότητας».

Εξάλλου, ο ίδιος παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο ούτε λίγο ούτε πολύ ως ένα νομοσχέδιο… φοροαπαλλαγών. Για του λόγου του αληθές υποστήριξε ότι έως το 2022 οι μειώσεις φόρων είναι 2,3 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι με το παρόν σχέδιο νόμου επέρχεται «αλλαγή σελίδας από τον δημοσιονομικό περιορισμό των ετών 2010 – 2018»!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η οικονομική ανάκαμψη που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο ταυτόχρονα τήρηση του στόχου του 3,5%  των πρωτογενών πλεονασμάτων και παράλληλα τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. «Μύθος 3ος: Η διατήρηση στόχου πλεονασμάτων 3,5% ισοδυναμεί με διαιώνιση της λιτότητας. Με βάση τη δική μου αριθμητική το 3,5% είναι μικρότερο του 4,5% του δευτέρου  Μνημονίου. Το κρίσιμο ερώτημα αν είναι ασύμβατοι οι στόχοι του 3,5% με βάση τη δημοσιονομική επέκταση που περιέγραψα. Όχι είναι απολύτως συμβατό αλλά η οικονομική ανάκαμψη που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο επιτρέπει ταυτόχρονα τη τήρηση των στόχων  και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε επίσης μύθο το γεγονός ότι τα μέτρα είναι περισσότερα από τα αντίμετρα. Όπως εξήγησε η παρανόηση οφείλεται στη διαφορά ανάμεσα στη μεικτή και την καθαρή μείωση της προσωπικής διαφοράς. Άρα σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι απολύτως ισόποσα.

Τέλος, ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι η κυβερνητική πρόταση είναι ρεαλιστική, προοδευτική και σηματοδοτεί μια νέα δημοσιονομική πολιτική. Μίλησε για ένα  «νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ενισχύει περιβάλλον επιχειρήσεων και καλώ το σώμα να το υποστηρίξει ».

Κόντρα Τσακαλώτου – Βαρδαλή

Μετά τον Γ. Χουλιαράκη τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σωκράτης Βαρδαλής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξανέστη σχετικά με το τέλος της λιτότητας που «είδε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στηλιτεύοντας όσα είπε νωρίτερα ο κ. Χουλιαράκης. Μόλις, μάλιστα, κατέβηκε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να κατηγορήσει τον κ. Βαρδαλή ότι δεν κάνει έντιμο διάλογο. «Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε ότι είπα κάτι που δεν είπα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι τελειώνει η λιτότητα, εγώ είπα ότι την μειώνουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, με τον κ. Βαρδαλή να διευκρινίζει πως η αναφορά περί «λιτότητας» έγινε από τον κ. Χουλιαράκη και όχι από τον ίδιο.