Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα της χώρας είναι κοινωνικό και θεσμικό, όχι συνταγματικό

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα της χώρας είναι κοινωνικό και θεσμικό, όχι συνταγματικό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αφού υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του Συντάγματος (σχετικά με το άρθρο 32) σχολίασε εκτενώς τις προτάσεις της πλειοψηφίας.

Όπως είπε, «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η στάση του στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων είχε χαρακτηριστικά μικρόψυχο και στάση αμυντική»! Μάλιστα, κατά τον ίδιο σε άλλα σημεία ήταν υστερόβουλη, όπως για παράδειγμα, η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Τόνισε, δε, ότι ορισμένες από τις προτάσεις ήταν αλλοιωτικές του πολιτεύματος.

«Υπήρξαν και προτάσεις εντελώς ανεύθυνες σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που την καθιστούν  προπύργιο του διεθνούς συνταγματικού λαϊκισμού», για να καταλήξει λέγοντας το εξής: «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό μακάρι να ήταν συνταγματικό. Το πρόβλημα της χώρας είναι κοινωνικό οικονομικό δημοσιονομικό πολιτικό και θεσμικό. Είναι πρόβλημα ποιότητας της νομοθεσίας, διοίκησης, αυτοδιοίκησης, πολιτικού συστήματος, δικαιοσύνης, οικονομικής διακυβέρνησης». 

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του Συντάγματος, με δεδομένο ότι η δεύτερη Βουλή είναι ισχυρή και κυρίαρχη. «Δεν μπορεί η απλή πλειοψηφία της πρώτης Βουλής να δεσμεύσει ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης την αυξημένη πλειοψηφία της δεύτερης Βουλής που έχει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό», τόνισε και αναφέρθηκε στο άρθρο 32.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο το ερώτημα πλέον είναι αν θα πρέπει να προβλέπεται η διάλυση της βουλής σε περίπτωση που δεν φτάνει ούτε η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. «Πέσατε θύματα αυτής της αμυντικής λειτουργίας του Συντάγματος που προστατεύει τον χαρακτήρα του και το χαρακτήρα του αρχηγού του κράτους», είπε.

Τέλος, σε ότι αφορά τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι στην μεγάλη τους πλειονότητα είχαν πληθωριστικοί τάσεις. «Ήταν όμως  κρίσιμες οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 16 και την επιλογή της ηγεσίας της έκτης δικαιοσύνης και είναι κρίμα πως αυτές δεν εισάγονται στην επόμενη Βουλή», επισήμανε κλείνοντας.

Φωτογραφία intime news