Ευ. Βενιζέλος: Παιδαριώδες τέχνασμα τα περί ρήξης Τσίπρα - Καμμένου

Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018, 13:11 - Τελευταία ενημέρωση: 13:36
-A +A
Ευ. Βενιζέλος: Παιδαριώδες τέχνασμα τα περί ρήξης  Τσίπρα - Καμμένου

«Η εξέλιξη στα Σκόπια με το δημοψήφισμα μπορεί να βοηθήσει τους Τσίπρα - Καμμένο να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κυβερνητική τους συνεργασία μέχρι το Μάιο αλλά αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της οικονομίας και των εθνικών θεσμών», σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε στη δήλωση ότι όταν υπάρχει εσωτερική σύγκρουση δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή βήματα στην εξωτερική πολιτική σημειώνοντας παράλληλα ότι μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ αποδυναμώθηκε η θεωρία περί του momentum.

«Η συμφωνία συνήφθη, υποτίθεται, για να ενισχυθεί η πολιτειακή υπόσταση της πΓΔΜ και η ευρωατλαντική της πορεία. Αποδείχθηκε ότι για ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού της σώματος και ιδίως της σλαβομακεδονικής κοινότητας αυτό που προέχει είναι το ταυτοτικό ζήτημα», υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Αν προκηρυχθούν εκλογές, θα έχουμε ρητή τοποθέτηση της κοινωνίας της γειτονικής χώρας χωρίς τα διφορούμενα μηνύματα της αποχής».   

Στην ερώτηση αν το αποτέλεσμα της Κυριακής απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Εννοείτε ότι μπορεί να καθυστερήσει το παιδαριώδες τέχνασμα της δήθεν ρήξης  Τσίπρα - Καμμένου και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυβερνητική τους συνεργασία για μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι τον Μάιο. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα έχει δαπανηθεί έως τις εκλογές περισσότερος πολύτιμος εθνικός χρόνος σε βάρος της οικονομίας και  των δημοκρατικών θεσμών».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι σύμφωνα με την συνθήκη που έχει υπογραφεί (και η οποία  ως προς τα προκαταρκτικά ζητήματα και τις προϋποθέσεις κύρωσής της είναι δεσμευτική από της υπογραφής) πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ.

«Δυστυχώς στο στάδιο αυτό  δεν είναι εφικτή η βελτίωση του περιεχομένου της συμφωνίας σε σχέση με την ονομασία της γλώσσας, τον χαρακτηρισμό της ιθαγένειας και το περιεχόμενο του άρθρου 7 που αφορά την εθνική ταυτοτική αυτοαντίληψη», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «οι βελτιώσεις έπρεπε να είχαν επιδιωχθεί πριν την υπογραφή που συντελέστηκε με την πλήρη σύμπραξη των κκ. Τσίπρα και Καμμένου. Αν βεβαίως, για οποιοδήποτε λόγο, δεν συντελεστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις κύρωσης».

Φωτογραφία intime news

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 23/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα