Ευ. Βενιζέλος: Πολιτική συναλλαγή η συμφωνία Τσίπρα με Ιερώνυμο

Ευ. Βενιζέλος: Πολιτική συναλλαγή η συμφωνία Τσίπρα με Ιερώνυμο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τα βέλη του για την συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτική συναλλαγή με στόχο της κυβέρνησης να προωθήσει πιο ομαλά την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. «Πρόκειται για αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην φράση Τζανακόπουλου περί 10.000 νέων θέσεων στο Δημόσιο. 

«Αυτά που λέμε έχουν καμία σχέση με αυτά που έγιναν πριν λίγες εβδομάδες, με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου; Η συμφωνία αυτή τι είναι; Είναι προκαταρκτικό δείγμα ουδετερόθρησκης αντίληψης; Είναι διαχωρισμός Κράτους και εκκλησίας; Είναι αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ή της δημόσιας περιουσίας;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε για να δώσει την απάντηση ο ίδιος λέγοντας ότι: «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μια πολιτική συναλλαγή».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι υπήρξε προσπάθεια «να εξαπατηθεί η κοινή γνώμη ότι μένουν κενές 10.000 θέσεις στο δημόσιο, προεκλογικά, γιατί δήθεν αδειάζουν οι θέσεις αυτές διότι μεταφέρεται το βάρος της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου από την Ενιαία Αρχή πληρωμών στο Ειδικό ταμείο της Εκκλησίας με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό» προσθέτοντας πως αυτό έγινε «λες και είναι όλοι αφελείς και ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει τι υπάγεται στην Γενική Κυβέρνηση και τι επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τι όχι»

Όπως εξήγησε «Έχω ακούσει τις θεωρίες, περί διοικητικών δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνδέονται με όρους δημοσίου δικαίου με τον φορέα τους. Αλλιώς γιατί οι ιερείς συνταξιοδοτούνται με πολιτική σύνταξη; Άνθρακες ο θησαυρός. Κολοσσιαία φούσκα η οποία διατάραξε την κατάσταση στις σχέσεις κράτους -εκκλησίας αλλά και στην κοινωνία.  Τώρα που έσκασε η φούσκα και πήγαν όλοι στα μεγέθη τους και αποκαλύφθηκαν οι σκοποί τους μπορούμε να συζητήσουμε πιο ήρεμα για το άρθρο 3»

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα υπογράμμισε ότι υπάρχει παρερμηνεία του όρου «επικρατούσα θρησκεία» ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Ο συγκεκριμένος όρος δεν νοείται να περιορίζει τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας όπως τονίζει η απολύτως επικρατούσα γνώμη στην επιστήμη είναι περιγραφική. Είναι η διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ανήκει στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία. Ο όρος “ επικρατούσα” δεν μπορεί να θεμελιώσει περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας ή αποκλίσεις από το άρθρο 13».

Τέλος, υπενθύμισε ότι έχει προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας, κάτι που απέρριψε η Εκκλησία και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι μοναδική λύση αποτελεί η ενσωμάτωση ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 3 του Συντάγματος, η οποία θα επισημαίνει ότι το άρθρο 3 δεν θεμελιώνει αποκλίσεις από τη θρησκευτική ελευθερία και το άρθρο 13.