Ευ. Βενιζέλος: Παράνομη η συγκρότηση της προανακριτικής - Να κληθούν Φρουζής και μάρτυρες

Ευ. Βενιζέλος: Παράνομη η συγκρότηση της προανακριτικής - Να κληθούν Φρουζής και μάρτυρες

Παράνομη είναι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής αναφέρει ότι «η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα,  αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α/ του Κανονισμού της Βουλής».

Προσθέτει, δε, ότι η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη».

Ακόμα ο Ε. Βενιζέλος στην επιστολή του επισημαίνει ότι «εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλω επικουρικά τις ακόλουθες ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων μου»:

- Καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων - Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων.

- Κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.

- Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.

- Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.

Εξάλλου, μέσω της επιστολής, ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει την Επιτροπή για τη μήνυση που έχει καταθέσει κατά του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και κατά «των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis».

Τέλος, ζήτησε από την Επιτροπή να αναπτύξει ενώπιον της, αυτοπροσώπως και προφορικώς, τις ενστάσεις του.

Αλέξανδρος Διαμάντης