Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη με την υπερφορολόγηση

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη με την υπερφορολόγηση

Σε ζητήματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε ο Ευ. Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ποια ανάπτυξη», όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι απλώς μία κρατική πολιτική, είναι ένα εθνικό υπόδειγμα, ένα μοντέλο εθνικό».

Ειδικότερα, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «βρεθήκαμε λοιπόν στην τραγική αυτή κατάσταση, όχι μόνο λόγω κρίσης του μοντέλου ανάπτυξης αλλά λόγω του συνδυασμού αυτής της κρίσης, η οποία είναι όμως πολύ γενικότερο φαινόμενο κι όχι μόνο ελληνικό, με την απώλεια ελέγχου της δημοσιονομικής διαχείρισης και με την υπολανθάνουσα κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Όπως επεσήμανε, «υπήρχε μία αιμομικτική σχέση τραπεζικού συστήματος και δημοσίου χρέους», ενώ «έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε τί συνέβη, για να δούμε πώς θα το ανατρέψουμε και πώς θα το υποκαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». 

Για το Grexit σημείωσε ότι «υπήρχε ο άλλος δρόμος, υπήρχε ο δρόμος του Grexit, όπου θα γινόμασταν “των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη”», ενώ συμπλήρωσε: Δημοσιονομικά, μετά την καταστροφή θα είχαμε βελτίωση, μακροοικονομικά θα εμφανίζαμε ανάπτυξη, αλλά επάνω σε στάχτες και χωρίς να μετέχουν οι, ας το πούμε έτσι, «καμένοι» πλέον Έλληνες σε αυτήν την ανασυγκρότηση. 

Εξηγώντας τι σημαίνει μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ότι «δεν είναι απλώς  μία κρατική πολιτική, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, είναι ένα εθνικό υπόδειγμα με την έννοια του επιστημολογικού παραδείγματος, ένα μοντέλο εθνικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μία συλλογική εθνική πρόσληψη για το τί σημαίνει ανάπτυξη, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα κράτος αλλά και έναν ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί αναπτυξιακά».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι χρειάζεται «μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει, που αμφιθυμεί, που κλείνει το μάτι, που δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό της, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία, για το ποιο είναι το πραγματικό πρόταγμα και συνεχώς υπάρχει ένας υπαινιγμός ή μία εκκρεμότητα, σε σχέση με το τί έγινε, τί θα μπορούσε να γίνει, όταν έχει καλλιεργηθεί η αντίληψη τόσα χρόνια ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, αυτό το βρίσκεις τώρα μπροστά σου».

«Αυτήν τη στιγμή η δημοσιονομική αγωνία που διακατέχει την κυβέρνηση, γιατί βλέπει ότι δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού με την αντίσταση της πραγματικής οικονομίας, ανοίγει ένα φαύλο κύκλο, διότι υπονομεύεις τις προοπτικές ανάκαμψης με την υπερφορολόγηση, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να εμφανίσεις δημοσιονομικά αποτελέσματα», σχολίασε ο Ευ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην τωρινή κυβέρνηση απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ξέρετε ότι οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων, που κάναμε μέχρι το 2012, ήταν οι περικοπές που αφορούσαν τις αυξήσεις της περιόδου 2007-2009; Αλλά όταν τα δίνεις δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω. Και λέει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, εντάξει, πείτε, είχαμε αυταπάτες και είπαμε ότι θα έρθουμε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα τελείως διαφορετικό τον Ιανουάριο 2015, αλλά προσκρούσαμε σε τείχος, θέσαμε τη χώρα σε κίνδυνο, το πληρώσαμε ως χώρα, ως οικονομία, αλλά έπρεπε να δοκιμάσουμε τα όρια της διαπραγμάτευσης –πολύ ωραία– και μετά κάναμε ένα δημοψήφισμα και είπε το δημοψήφισμα «όχι», αλλά εμείς είπαμε «ναι» ως κυβέρνηση, και μετά μας στήριξε η αντιπολίτευση γιατί δεν είχαμε ψήφους, γιατί έφυγαν οι βουλευτές μας, οι αντιμνημονιακοί, και μετά μας ξαναψήφισε ο λαός το Σεπτέμβριο, μετά λόγου γνώσεως. Τέλεια! Άρα φταίει ο λαός. Δεν υπάρχει ευθύνη του πολιτικού προσωπικού και του κυβερνώντος κόμματος». 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σημείωσε επίσης: Ο κ. Draghi, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επανέφερε στη φυσιολογική διαδικασία χρηματοδότησης από την ECB τις ελληνικές τράπεζες, τις κράτησε στον ELA.  ΕLA σημαίνει ίδιος κίνδυνος της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας, άρα του δημοσίου χρέους στην πραγματικότητα, και ακριβότερος δανεισμός, έστω αν υπάρχει ένα μικρό χρηματοοικονομικό όφελος του Δημοσίου τελικά επειδή εισπράττει από αυτό, από το αυξημένο επιτόκιο του ELA. 

Κατέληξε στις δηλώσεις του σημειώνοντας: «ο Θωμάς ανακάλυψε τον Ιησού, μόνο που τον ανακάλυψε εν ετέρα μορφή, διότι βεβαίως και ήρθε η Ανάστασις μετά την ταφή, αλλά ο Ιησούς ανεστήθη εν ετέρα μορφή. Όλοι αυτοί λοιπόν οι οποίοι πιστεύουν ότι θα βρουν το χαμένο παράδεισο της μεταπολίτευσης, τον παράδεισο που τους προσέφερε το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία, που εμιμείτο το ΠΑΣΟΚ, της μεταπολίτευσης-θα προσπαθεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου- αυτοί θα καταλάβουν ακόμη κι αν βάλουν το δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων ότι δεν έχουν αναγνωρίσει τη μορφή του Αναστάντος, διότι ήταν εν ετέρα μορφή».