Ευ. Βενιζέλος: Η φρίκη της Νίκαιας είναι ο ορισμός της ασύμμετρης τρομοκρατικής απειλής

Ευ. Βενιζέλος: Η φρίκη της Νίκαιας είναι ο ορισμός της ασύμμετρης τρομοκρατικής απειλής

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραθέτει την άποψή του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

Με τη σκέψη στα θύματα της Νίκαιας και τις οικογένειες τους

Η φρίκη της Νίκαιας είναι ο ορισμός της ασύμμετρης τρομοκρατικής απειλής.

Η θλίψη, η αγανάκτηση, η αλληλεγγύη είναι δεδομένες αλλά δεν αρκούν.

Δοκιμάζεται η ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών -και κατ/ επέκταση της ΕΕ- να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες, δηλαδή να επιτελέσουν τη βασική ιστορική υπόσχεση του κράτους.

Αυτό το κλίμα θίγει τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στον πυρήνα τους. Θέτει δυστυχώς σε αμφισβήτηση την ανεκτικότητα και την πολυφωνία. Αλλοιώνει την πολιτική συμπεριφορά των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Δεν βρισκόμαστε πια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε σχέση με τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά στο πολύ πιο σκληρό πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας, των πολιτιστικών ταυτοτήτων, των κοινωνικών ανακλαστικών, των δημοκρατικών αντοχών σε όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη. Η Ευρώπη ως πολιτική οντότητα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει.

Το στοίχημα είναι υπαρξιακό όχι μόνο για τις πιεσμένες πολιτικές ηγεσίες που βλέπουν κυρίως τους εθνικούς εκλογικούς κύκλους, αλλά για τους ίδιους τους λαούς, για τους πολίτες που έχουν αίσθηση της ιστορίας εν τω γίγνεσθαι.