Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν οι μεθοδεύσεις που επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να εγκρίνει τα νομοσχέδια. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση εθνικής εκκρεμότητας», από την στιγμή που όπως είπε «τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία»!

«Έχω ζητήσει το λόγο επί του Κανονισμού κυρία Πρόεδρε, διότι εδώ έχουμε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού. Όπως ορθά και με θάρρος είπατε, έχουμε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους αλλά δεν διαθέτει η ίδια ως κόμμα,  ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας», εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ναι μεν η κυβέρνηση έχει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. «Εφόσον λοιπόν αυτή είναι η κατάσταση, έτσι περιγράφεται, και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τη διαπίστωση της συγκεκριμένης πλειοψηφίας πρέπει αυτό να επιβεβαιώνεται κάθε φορά με τις πρακτικές της Βουλής. Η πρακτική της Βουλής ήταν ακούμε και καταγράφουμε τις θέσεις των κομμάτων. Ακούστηκαν και κατεγράφησαν οι θέσεις των κομμάτων, δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Τους ανεξάρτητους αν ήθελε θα τους είχε καλέσει ο προεδρεύων εχθές να τους ρωτήσει. Άνοιξε τη διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι το Σώμα έχει απαρτία και λαμβάνει αποφάσεις με τον συνήθη τρόπο. Και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αυτό συνέβη», είπε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η παρούσα κατάσταση δεν είναι τίποτα άλλο από τον εκβιασμό των θεσμών και των βουλευτικών συνειδήσεων. «Εάν δεν το αποδεχθείτε αυτό η Βουλή θα συνεχίσει με ένταση και το αποτέλεσμα θα είναι μια ακραία θεσμική σύγκρουση. Θυσιάστε το νομοσχέδιο σεβόμενοι την κοινοβουλευτική αρχή για να πορευθεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στη ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», τόνισε κλείνοντας.