Ευ. Βενιζέλος για γερμανικές αποζημιώσεις: Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 14:15
-A +A
Ευ. Βενιζέλος για γερμανικές αποζημιώσεις: Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει «παγώσει» το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στηλίτευσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να επιτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον τότε άξονας μας θα πρέπει να είναι η αλήθεια και όχι η αναπαραγωγή στερεοτύπων και η επανάληψη μύθων.

«Σήμερα καλούμαστε να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο είναι το δίπολο, τα εύκολα λόγια από την μία και από την άλλη οι δύσκολες πράξεις που παράγουν οικονομικό, πολιτικό, αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στο σχετικό πόρισμα που συνέταξε η αρμόδια Επιτροπή λείπει η πλήρης καταγραφής των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων από την επανένωση της Γερμανίας ώστε να αποδεικνύεται ότι θέτει και διατηρεί το ζήτημα ζωντανό.

«Παραδόξως είναι ελλιπέστατη η αναφορά στο πόρισμα. Δεν πηγαίνουμε από το 1995 στο 2017», είπε και παρέθεσε τις πράξεις τις προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο το ζήτημα, ετέθη επισήμως διπλωματικά σε όλους του ΥΠΕΞ της Γερμανίας στη καγκελάριο Μέρκελ, στον Σόιμπλε και βεβαίως στον πρόεδρου Γκάουκ, στην επίσημη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η προσπάθειά του ήταν κοινή με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Ότι λέγαμε στην Ελλάδα, δεν το λέγαμε για εσωτερική κατανάλωση. Επιδόθηκε με ρηματικά με διακοίνωση. Δεν έχουν γίνει ενέργειες πολιτικές και διπλωματικές από τον Ιανουάριο του 2015, τα τελευταία  4 χρόνια. Δεν έχει τεθεί το ζήτημα, ή εν πάση περίπτωση δεν έχει ανακοινωθεί», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διπλής γλώσσας. Τα θέματα αυτά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο μικροκομματικής πολιτικής, διπλής γλώσσας».

Ο ίδιος απάντησε και στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί αναμονής για να ολοκληρωθούν τα Μνημόνια, ώστε να μην συνδεθούν οι αποζημιώσεις με αυτά. «Τώρα έχει τεθεί σε ισχύ η συνθήκη των Πρεσπών, τώρα έχει καταβληθεί η εκκρεμούσα δόση, τώρα πρέπει να συνεχιστεί η διπλωματική πρακτική για να παραμένει το ζήτημα υπό διαβούλευση.

Έστω μετά από την τυπική έξοδο από το Μνημόνια. Εμείς δεν επιτρέψαμε τη διασύνδεση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με την αγωνία διάσωσης της χώρας», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει για το τι έκανε και τι δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Φωτογραφία intime news

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 20/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα