Ευ. Βενιζέλος: Έκαναν τη χώρα «οικονομικό ζόμπι» ποντάροντας στις πελατειακές σχέσεις

Ευ. Βενιζέλος: Έκαναν τη χώρα «οικονομικό ζόμπι» ποντάροντας στις πελατειακές σχέσεις

Σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι έχει καταδικάσει τη χώρα σε αναιμική ανάπτυξη και στασιμοχρεοκοπία, ενώ συμφώνησε σε υπερπλεονάσματα προκειμένου να θεμελιώσει νέα πελατειακά δίκτυα, επενδύοντας μόνο στην επικοινωνία για τη δήθεν «καθαρή έξοδο» αντί να θωρακίσει την οικονομία.

Ειδικότερα, μιλώντας στα "Παραπολιτικά 90,1", ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο χθεσινό κραχ του χρηματιστηρίου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε όλα τα λεφτά της επικοινωνιακά στο αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και όχι στην ουσία της οικονομίας, εκφράζοντας χαρακτηριστικά την ελπίδα το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης να μην είναι το ίδιο βλαπτικό με το πρώτο, της εποχής Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή τρώμε πολύτιμο χρόνο», εξηγώντας ότι τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, καθώς ο ΟΔΔΗΧ αδυνατεί να εκδώσει νέους τίτλους και τονίζοντας ότι το μαξιλάρι ασφαλείας «δεν είναι για να το τρώμε, αλλά προκειμένου να μας διασφαλίζει ανεκτά επιτόκια και να μην αυξηθεί το μέσο επιτόκιο του χρέους».

Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε προκειμένου να θωρακίσει τις τράπεζες όσο υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια όταν ήμασταν στο πρόγραμμα αλλά ήταν στραμμένη σε επικοινωνιακά και επιπόλαια παιχνίδια. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε, χρειάζεται πολύ σοβαρή συνεργασία με τους θεσμούς, ειδικά με τον SSM που έχει ευθύνη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και εκτίμησε ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, αλλά αυτό απαιτεί σοβαρές πολιτικές αντιλήψεις και σοβαρούς ανθρώπους.

Σημείωσε ακόμα, ότι μετά από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και την περιδίνηση αυτή βρεθήκαμε στη θέση που ήμασταν το Δεκέμβρη του 2014, αλλά πλέον δεν υπάρχει το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε στις αγορές, η αισιοδοξία του Οκτώβρη του ''14.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τον Ιούλιο του 2015, μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση «έκανε την απλή επιλογή "αν είναι να τουρκέψεις να γίνεις βεζίρης"», εξηγώντας ότι αφότου ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να ακολουθήσει τη γραμμή των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ, επέλεξε να γίνει το delivery boy, προχωρώντας μάλιστα σε μια «πρωτοφανή διασύνδεση οικονομικής πολιτικής και εθνικών θεμάτων».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στους θεσμούς να εξασφαλίσει υπερπλεονάσματα που θα του επέτρεπαν να δημιουργήσει νέα πελατειακά δίκτυα, να χτίσει ειδικές σχέσεις με ορισμένα κοινωνικά στρώματα, εξηγώντας ότι η σκέψη του ήταν «μαζεύω όλη τη ρευστότητα, γίνομαι οικονομικό ζόμπι για να μπορώ να έχω κάποια αντίμετρα», επισημαίνοντας ότι ευθύνη έχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που συναίνεσαν στο να γίνει αυτό.

«Χάρη στην παρέμβαση της αντιπολίτευσης αποφεύχθηκε το "Μακεδονία του Ίλιντεν"»

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως χάρη στην παρέμβαση της αντιπολίτευσης δέχθηκε η πΓΔΜ να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές, ενώ αποφεύχθηκε για τον ίδιο λόγο και η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «επιτομή του αλυτρωτισμού» το όνομα Ίλιντεν και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει τόσο ανιστόρητη κυβέρνηση που θα το δεχόταν. Ωστόσο, παρόλο που η συμφωνία βρισκόταν σε προχωρημένο επίπεδο, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανατράπηκε αυτό που είχε συμφωνηθεί και προκρίθηκε τελικά το «Βόρεια Μακεδονία».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως ο ίδιος είναι οπαδός της εθνικής γραμμής του 1993, δηλαδή σύνθετη ονομασία με χρήση erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνοντας ότι πάνω στη γραμμή αυτή ο κ. Τσίπρας όφειλε να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο συνεννόησης.

Χαρακτήρισε επίσης πρόβλημα το γεγονός της χαμηλής συμμετοχή στο πρόσφατο δημοψήφισμα στα Σκόπια. «Στο δημοψήφισμα είδαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών είναι εχθρικοί ή αδιάφοροι και πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι διαθέσιμη η άλλη πλευρά να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σημασία έχει ότι τίθεται σε αμφιβολία το μομέντουμ, εκτίμησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηθείς για το αν θα ψηφιστεί η Συμφωνία στην ελληνική βουλή τόνισε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει μοναδικό στόχο να παραμείνει στην εξουσία και ως εκ τούτου θα κάνει τα πάντα για το θέμα.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει απεριόριστη θεσμική ελαστικότητα, είναι μια κυβέρνηση τιραμόλα, είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα» είπε συγκεκριμένα,  επισημαίνοντας ότι «με την ίδια άνεση που πάει στην κηδεία του Κάστρο πάει και στον Τραμπ, με την ίδια άνεση μπορεί να έχει την "αιμομικτική" σχέση στη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο και ταυτόχρονα να λέει πως είμαστε αριστεροί».

«Τρώμε τις σάρκες της χώρας γιατί κάποιοι δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Π. Καμμένος και να σχηματιστεί νέα με βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και άλλους ανεξάρτητους ανέφερε σκωπτικά πως «αυτό παλιά το λέγαμε αποστασία»..

Σχετικά τέλος με το Κίνημα Αλλαγής και τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι καθήκον του κόμματος είναι  να υπερασπιστεί το έργο του και να συνεχίσει την προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας, διεκδικώντας την προγραμματική διεύθυνσή της.