Ευ. Αποστολάκης: Πολλές στιγμές θα μπορούσαν να γίνουν νέα Ίμια

Ευ. Αποστολάκης: Πολλές στιγμές θα μπορούσαν να γίνουν νέα Ίμια

Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια, τόνισε μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Ευ. Αποστολάκης, τονίζοντας ότι «αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις (σ.σ.: της Τουρκίας) και δημιουργούμε κλιμάκωση, τα σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρώην υπουργός επισήμανε πως όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο αποτελούσαν αφορμή για συχνή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Αλ.  Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Παράλληλα ανέφερε πως «οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «δεν είναι σοφό από πλευράς των Τούρκων τους να ξεκινήσει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ένα θερμό επεισόδιο. Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε είναι υποθέσεις. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνεση και ψυχραιμία δεν θα γίνει τίποτα», πρόσθεσε .

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία «θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει».

Τέλος, σημείωσε πως «η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστε ισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά», συμπλήρωσε.