Ευ. Αποστολάκης για Global Hawk στη Λάρισα: Εξετάζονται διάφορα αιτήματα

Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 13:03
-A +A
Ευ. Αποστολάκης για Global Hawk στη Λάρισα: Εξετάζονται διάφορα αιτήματα

Ανοιχτό άφησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας το ενδεχόμενο δημιουργίας βάση στη Λάρισα για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Global Hawk των ΗΠΑ, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορα αιτήματα.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο η 110 Πτέρυγα Μάχης να αποτελέσει και έδρα των Global Hawk, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε πως «υπάρχουν διάφορα αιτήματα τα οποία εξετάζονται».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά την επίσκεψη που είχε σήμερα στην 1η Στρατιά, αναφέρθηκε στην συμβολή της 1ης Στρατιάς και της 110 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στα επιχειρησιακά σχέδια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αλλά και στην συνεργασία της Ελλάδας με τους συμμάχους και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως «η συνεργασία μας με τους συμμάχους και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο» τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για να αυξήσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών».

Αναφορικά με την επίθεση του Πάνου Καμμένου στον Αρχηγό ΓΕΣ Γεώργιο Καμπά, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας εξέφρασε την στήριξη του στο πρόσωπο του κ. Καμπά λέγοντας ότι «οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων είναι θεσμοί και έχουν επιλεγεί με τα κριτήρια ότι είναι οι ικανότεροι». Επίσης, ο κ. Αποστολάκης είπε πως «τους αρχηγούς δεν πρέπει να τους κριτικάρουμε κατά την διάρκεια της θητείας τους, αλλά πρέπει να τους αφήσουμε τα περιθώρια να αποδείξουν την ικανότητα τους και τις δυνατότητες τους από το έργο τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Global Hawk είναι τα μεγαλύτερα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που διαθέτουν οι ΗΠΑ με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών. Εφοδιασμένα με κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και ηλεκτρονικά αντίμετρα πετούν σε ύψος έως 18 χιλιομέτρων, έχουν αυτονομία 32 ωρών και ακτίνα δράσης 28.000 χιλιόμετρα. Πρόκειται δηλαδή για σύστημα στρατηγικού χαρακτήρα μέσω του οποίου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες από όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα