Έτσι κι αλλιώς η χώρα καθεύδει

Έτσι κι αλλιώς η χώρα καθεύδει

Του Γιάννη Σιδέρη

Έτσι κι αλλιώς η χώρα καθεύδει.

Ο αποτρόπαιος θάνατος στην Ομόνοια, τα αίτια του οποίου θα καταδείξει η ιατροδικαστική έρευνα, έγινε η νέα αιτία κοινωνικής διαίρεσης. Παρ' όλες τις σκιαμαχίες των διαφόρων στρατευμένων, το τοπίο πέριξ της Ομονοίας θα παραμείνει ερημοποιημένο, δυστοπικό, κυρίως τις νύχτες, χωρίς αστυνομία και νόμο, έχοντας παραδοθεί στην ανθισμένη παραβατικότητα, όπου μέσα της θα περιφέρονται τραγικές υπάρξεις, ευάλωτες, ανέστιες, μοναχικές, δυστυχείς, με ζωές δίχως αύριο – έως ότου όμως (όπως λένε σωστά κάποιοι υποψιασμένοι), ολοκληρωθεί η αγορά των ακινήτων – φαντασμάτων. Και τότε, υπό τις απαιτήσεις του μεγαλόσχημου real estate, αποκαθαρμένο και αποστειρωμένο από τη φθορά όσων βρίσκουν καταφύγιο στις σκιερές και ύποπτες γωνιές του, θα ξαναλάμψει και θα απογειώσει την επενδυτική του αξία.

Έτσι κι αλλιώς η χώρα καθεύδει.

Δίκαια η οργή για τον θάνατο του Ζακ αλλά καμία οργή από τους ίδιους ανθρώπους για τον σοβαρό τραυματισμό της 19χρονης στο Αγρίνιο που της κατέστρεψαν το πρόσωπο, άρα και τη ζωή, αυτοί που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όπως και καμία οργή για τον βιασμό της 22χρονης στο Μενίδι που βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, γιατί ο δράστης ήταν τσιγγάνος, άρα ανήκε σε μειονότητα και οι μειονότητες ως καταπιεσμένες, προφανώς δικαιούνται να εντρυφούν ανενόχλητες στην παρανομία. Όταν ανακαλύψει η Πολιτεία το όργιο διακίνησης ναρκωτικών π.χ. στην περιοχή Ζεφυρίου θα είναι αργά. Τα γκέτο δημιουργούν τους δικού τους νόμους, αντιστέκονται αγρίως και δεν παραδίδονται αναιμάκτως.

Έτσι και αλλιώς η χώρα καθεύδει.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνπ το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος» κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας. Η κλήση του σε απολογία, όπως λέει ο ίδιος «αφορά κατηγορίες που συνδέονται με τον μισό ποινικό κώδικα, ακόμα και κατηγορίες που αφορούν οπλοφορία, οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί κροτίδων και πυροτεχνημάτων σχετικά με τη δράση του ενάντια στους πλειστηριασμούς». Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει αρχαιολογικούς χώρους και την πρόλαβε η δημοσιότητα. Θα ήταν ωραίο ο κ. Λαφαζάνης να καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι θα ερωτηθούν για το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και την υπεσχημένη «Σεισάχθεια».

Έτσι κι αλλιώς η χώρα καθεύδει.
Ας πάρουμε τη δική του εκδοχή και πούμε ότι ο Ρουβίκωνας είναι υπερασπιστής αξιών, και όχι μια χαβαλετζίδικη πολιτική ομάδα. Προφανώς σε αυτές τα αξίες δεν περιλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί ο μπρουτάλ ακτιβισμός της δεν κατανόησε ότι χθες τα προσέβαλε βάναυσα, κάνοντας «παρέμβαση» εν ώρα Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια. «Εξήγησε» ότι αυτό έγινε «για την προσπάθεια των ανθρώπων της ενορίας να πετάξουν στο δρόμο όσους διαμένουν στην στέγη αστέγων της ενορίας».

Δεν γνωρίζουμε ποιοι, πόσοι και «πως» εγκαταστάθηκαν, αλλά το θέμα είναι άλλο. Η παρέμβαση θα μπορούσε να είχε γίνει στα γραφεία της ενορίας ή στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, ή έξω από το ναό, όχι όμως εν ώρα λειτουργίας. Λειτουργία σημαίνει την κοινή προσευχή των πιστών, την - κατά τη γνώμη τους – επικοινωνία με τον θεό τους. Και η προσευχή ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ουδείς έχει δικαίωμα να τη διασπά και να την εκκοσμικεύει με παρεμβάσεις και συνθήματα, γιατί καταπατά τα ανθρώπινο δικαίωμα. Έχουμε δε την αίσθηση – εντάξει, ολίγον αυθαίρετη – ότι ο Ρουβίκωνας δεν θα διέκοπτε προσευχή σε τέμενος Μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Και αυτό όχι γιατί σέβεται τη θρησκεία τους (που θα ήταν το σωστό), αλλά για το γεγονός ότι αποτελούν μειονότητα που διεκδικεί δικαιώματα, και άρα εξ αυτού είναι σεβαστή.

Η χώρα καθεύδει.
Το επιτελείο του Φιλελεύθερου πέρασε το Σάββατο το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων εξαιτίας της μήνυσης του Πάνου. Δεν θα πω πολλά επ΄αυτού για να μη δώσω τροφή στους «καλοθελητές», αλλά υπάρχει χρεία τριών επισημάνσεων:

Ήταν τραγικό αυτοί που στα κοινωνικά δίκτυα αναγνώριζαν στον Καψώχα της κυβερνητικής ΕΡΤ το δικαίωμα στην… ελεύθερη έκφραση της προσωπικής άποψης, δεν αναγνώριζαν το δικαίωμα σε μια εφημερίδα να δημοσιεύσει την έρευνά της!

Οι δημοσιογράφοι του Φιλελεύθερου πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα με μια διάταξη την οποία κάποτε πρώτα τα στελέχη της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς κατήγγειλαν ως τυποκτόνο! (κατά το κλισέ, που΄σαι νιότη που΄ δειχνες…)

Επειδή τα λεφτά υπέρ μεταναστών /προσφύγων είναι πάρα πολλά και οι διαδρομές τους εγείρουν απορίες - αν όχι υποψίες - η επόμενη κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διερευνήσει τη διαδρομή τους: «Που», «πως», «γιατί», «μέσω τίνων» και σε «ποιους», διοχετεύτηκε ένα ποσό που για τόσο σύντομο διάστημα, είναι πακτωλός. Είθε να βγουν όλα καλά. Έτσι κι αλλιώς καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η όχι;