Έτσι κάνει ανακαίνιση η Πέτη Πέρκα;

Έτσι κάνει ανακαίνιση η Πέτη Πέρκα;

Της Κατερίνας Οικονομάκου

Σε ένα διαμέρισμα της οδού Στουρνάρη, το οποίο είχε νοικιαστεί λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της 17η Νοεμβρίου, βρέθηκαν οκτώ αντιασφυξιογόνες μάσκες, τρεις κροτίδες, ναυτικό καπνογόνο και πέτρες. Οι σχετικές φωτογραφίες είναι στη διάθεση όλων μας. «Είδα προχθές μια εικόνα σε ένα κανάλι με τρεις σακούλες που βάζουμε τα μπάζα, κι είχε μπάζα μέσα. Προφανώς κάποιος γκρέμισε έναν τοίχο», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, προσκεκλημένη σε τηλεοπτικό πάνελ για να σχολιάσει την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια. Όταν ο παρουσιαστής της υπενθυμίζει την εκτίμηση της Αστυνομίας ότι οι πέτρες επρόκειτο να αξιοποιηθούν ως πολεμοφόδια, η βουλευτής απαντάει «δεν το ξέρω» και συνεχίζει λέγοντας ότι κατά τη γνώμη της τα μπάζα «ήταν για ανακαίνιση».

Είδαμε τις ίδιες φωτογραφίες με την κ.Πέρκα; Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι τις είδε «σε ένα κανάλι». Δεν πρέπει να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις ειδήσεις, αλλιώς δεν εξηγείται ότι της διέφυγαν οι φωτογραφίες με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, για παράδειγμα. Αλλά έστω ότι είδε μόνο τις σακούλες με τα μπάζα. Προτού δεχτεί την πρόσκληση να σχολιάσει την επέμβαση της Αστυνομίας, δεν μπορούσε να κάνει ένα κόπο να μελετήσει το θέμα της; Η ερώτηση, ξέρω, είναι αφελής. Αλλά η περίπτωση της σκανδαλώδους οκνηρίας και αμέλειας είναι η μοναδική πειστική δικαιολογία που μπορώ να σκεφτώ για να διασώσω την αξιοπιστία της κ.Πέρκα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να διαψεύσει την Αστυνομία: Λέει «δεν το ξέρω». Δηλαδή, μπορεί και να είναι όπως μας τα λέει η Αστυνομία, δεν ξέρω, δεν απαντώ, άρα δεν μπορεί να κάνω και λάθος. Τρία δευτερόλεπτα νωρίτερα έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι τα «μπάζα» προέρχονταν από ανακαίνιση. Και το ίδιο θα επαναλάβει τρία δευτερόλεπτα αργότερα, λέγοντας «έκανε ανακαίνιση κατά τη γνώμη μου». Μέσα στα λίγα λεπτά της τηλεοπτικής παρουσίας της, τι πρόσφερε στη δημόσια συζήτηση η κ.Πέρκα; Μια γνώμη που δεν τεκμηριώνει. Μα τότε, για να το πω κομψά, η γνώμη της κ.Πέρκα είναι περιττή. Τι εννοώ; Ότι κλέβει το χρόνο μας και φτηναίνει το δημόσιο διάλογο.

Αλλά αυτή είναι, και πάλι, η καλοπροαίρετη ερμηνεία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε πολιτικός μηχανικός, όπως η βουλευτής, ούτε αστυνομικός, ούτε δημοσιογράφος για να βάλει πλάι – πλάι τα μπάζα με τις κροτίδες και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες στην Στουρνάρη και να καταλήξει σε πολύ ασφαλή συμπεράσματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κ.Πέρκα κάνει κάτι πολύ χειρότερο από το να σπαταλάει το χρόνο μας. Η βουλευτής παραβιάζει τους κανόνες της λογικής, διαψεύδει αυτό που βλέπουν τα μάτια μας και περιφρονεί τα τεκμήρια, προτείνοντας μια εκδοχή καταφανώς εξωφρενική και αστεία.

Αλλά αν είναι αστεία η ερμηνεία περί ανακαίνισης, δεν είναι αστεία η σπουδή με την οποία ένα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αυτοπροτείνεται περίπου ως συνήγορος των συμπολιτών μας που είχαν φτιάξει ένα γενναίο απόθεμα σε κροτίδες και κοτρόνες. Πολύ περισσότερο, δεν είναι καθόλου αστείο το γεγονός ότι η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Η περιφρόνηση προς τους πολίτες δεν είναι διασκεδαστική.