Έτοιμη η ΝΔ να καταθέσει ακόμα και σήμερα την πρόταση μομφής

Έτοιμη η ΝΔ να καταθέσει ακόμα και σήμερα την πρόταση μομφής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει σε λίγη ώρα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας (μομφής). Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη φέρεται να έχει συλλέξει τις σχετικές υπογραφές, ενώ το αίτημα δεν αποκλείεται να κατατεθεί μετά τη λήξη της σημερινής ψήφισης των προαπαιτούμενων, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα τους θεσμούς.

Σε περίπτωση, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχεδιασμό τότε αμέσως θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι η συζήτηση της προτάσεως στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. Εάν καταθέσει το αίτημα αύριο, τότε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα ξεκινήσει αύριο.

Και στις δύο περιπτώσεις, πιθανότερο σενάριο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί την Κυριακή στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας. Φυσικά η συζήτηση με βάση το 142 Α, που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός ουσιαστικά θα ακυρωθεί. Πιθανότερο σενάριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγγείλει σε λίγη ώρα την πρόθεσή του και αύριο να καταθέσει το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.

Πάντως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηναν να εννοηθεί ότι η επίμαχη συζήτηση δεν θα εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο των 3 ημερών που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, ωστόσο ξεκαθάριζαν ότι θα σταθούν εμπόδιο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα νωρίτερα. Δηλαδή, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε εκτενή παρέμβαση σήμερα στην Ολομέλεια, αλλά να μιλήσει μόνο για πέντε λεπτά. Μάλιστα, οι πρώτες διαρροές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια.