Ετοιμάζει ΣΥΡΙΖΑ… εκτός ΣΥΡΙΖΑ;

Ετοιμάζει ΣΥΡΙΖΑ… εκτός ΣΥΡΙΖΑ;

Του Γιάννη Σιδέρη  

Ως… εγγαστρίμυθος ο Ευκλείδης – που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος -  ίσως μάσησε το («δεν) νομίζω ότι είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία» (η ΝΔ), καθώς αυτό  δυσδιάκριτα ακούγεται. Ωστόσο μηδαμινής σημασίας είναι η διατύπωση. Προσφέρεται μόνο για τρέχουσες προπαγανδιστικές  εντυπώσεις και μικροπολιτικές αψιμαχίες.

Το ουσιώδες που αναδύεται από τη δήλωση Γιουκλίντ, είναι η υπόσχεση ότι το κόμμα του θα λειτουργούσε υποβοηθητικά στην προσπάθεια μιας κυβέρνησης της ΝΔ για αναδιαπραγμάτευση των υψηλών  πλεονασμάτων.

Φυσικά αυτό δεν θα γίνει επ' ουδενί από το κόμμα του Αλέξη. Εκ συστατικής ιδεολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πολεμικό» κόμμα. Δεν του αρκεί η ύπαρξη πολιτικών αντιπάλων, έχει υπαρξιακή ανάγκη την ανάδειξη εχθρών. Και αυτό δεν μπορεί να το αναιρέσει η ψευδεπίγραφη θεατρική στροφή  προς την σοσιαλδημοκρατία, ή την Κεντροαριστερά. Δεν θα βοηθούσε άλλη κυβέρνηση να πετύχει τους σκοπούς της.

Όμως η δήλωση του υπουργού Οικονομικών εκφράζει τα διαφορετικά πολιτικά  πρόσωπα του κόμματος που θα αναδειχθούν την επόμενη ημέρα της εκλογικής ήττας. Θα έχει στερηθεί την συγκολλητική ουσία που προσφέρει η γεύση εξουσίας, και η οποία διατηρεί συντεταγμένο το πολύχρωμο τόξο των δυνάμεων που τον συναποτελούν.

Οι πάλαι ποτέ «συνιστώσες» συνενώθηκαν βεβιασμένα μετά το συνέδριο του 2012, μπρος στην αναγκαιότητα της ορμητικής επέλασης στην εξουσία (και της, ανομολόγητης, ευχερέστερης χειραγώγησης του κόμματος εκ μέρους του Αλέξη), χωρίς να μπουν στο αμόνι της ιδεολογικής επεξεργασίας.  

Ως εκ τούτου θα αναφανεί η πολυσπερμία θέσεων, και θα διαφανεί η προσπάθειά του να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο υπό τη ηγεσία του. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν η διαφορά είναι μικρή,  η ελπίδα της επανάκαμψης στην κυβέρνηση (ή στην συγκυβέρνηση, λόγω απλής αναλογικής), θα λειτουργήσει ενοποιητικά. Αν υπάρξει εκλογική καθίζηση, οι διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος θα είναι έντονες και κεντρόφυγες, και η κριτική  στον αρχηγό κατακλυσμιαία.

Αυτό το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας  και έχει φροντίσει από τον καιρό της παντοδυναμίας του να χτίσει το χαράκωμά του, ενώ τώρα προσθέτει και. .. «αμπριά»! Εξηγούμαστε:

Μετά την κατάργηση της οργανωτικής αυτονομίας των Συνιστωσών και της διάχυσής τους στο οργανωτικό μοντέλο του κόμματος, παρέμειναν οι «τάσεις» χωρίς οργανωτική αυτονομία, αλλά με δικό τους, ελαφρώς «αποκλίνον»  μεταξύ τους, ιδεολογικό προφίλ, το οποίο ωστόσο είναι ενταγμένο στο ευρύ ιδεολογικό προφίλ του κόμματος.

Πέρυσι συμπτύχθηκαν  οι τρεις ισχυρές τάσεις, ήτοι οι «Ενωτικοί», (οι πέριξ του Τσίπρα Παππάς, Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης κλπ), η «Πλατφόρμα 2010» (Δούρου, Ζαχαριάδης, Μπαλάφας κ.λ.π.) και οι… «Σοσιαλιστές» (οι εκ ΠΑΣΟΚ επήλυδες, Κοτσακάς, Σπίρτζης, Κουρουμπλής κλπ).

Οι ανωτέρω αποτελούν το εσωκομματικό χαράκωμα. Τα... αμπριά είναι οι εσχάτως προσερχόμενοι όπως π.χ. οι Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Ζορμπά, οι φρέσκοι Μωραίτης και Τόλκας, καθώς και όσοι συστρατευτούν στο «Προοδευτικό Μέτωπο», γέφυρα ή όπως αλλιώς θα λέγεται (Μπίστης, βαλντέν κ.α.) ή όπως αλλιώς θα λέγεται, και το οποίο από βδομάδα θα εμφανιστεί με κείμενο υπογραφών.  

Θα είναι υποτίθεται υποστηρικτική εκλογική δύναμη «μπρος στον κίνδυνο της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς παλινόρθωσης», αλλά εκ του αποτελέσματος θα χρησιμοποιηθεί και ως μετωπική οργάνωση του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι μια πολιτική συσπείρωση εκτός κόμματος.

Σε αυτό τον στόχο αποσκοπεί η υποδοχή (μεθ΄ υπουργικής  πολυθρόνας ως δώρο ανταπόδοσης), των Μωραίτη και Τόλκα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλού κακού όμως προετοιμάζει έναν ΣΥΡΙΖΑ… εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που τον προσελκύει σε επίπεδο διακυβέρνησης και όχι κόμματος (δεν κάνει άνοιγμα ως κόμμα σε αυτούς), και τον οποίο θα τον χρειαστεί όταν οι υποτιθέμενοι αριστεροί της - ισχυρής - ομάδας των «53» θα τον καθίσουν στο εδώλιο της κριτικής για τη δεξιά στροφή και την Πασοκοποίηση (ενδεικτικά και μόνο τις τελευταίες ημέρες, ο μεν Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε ότι θα καλοδεχόταν συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος Φίλης «απήλθε του ποτηρίου», στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ).

Τα ανωτέρω αποτελούν απόσταγμα συζητήσεων και προβληματισμών μελών της Κ.Ο. Άλλωστε οι συνεχείς δηλώσεις μελών από τους «53» που εκφράζουν  έντονα την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη Πασοκοποίηση, είναι και τροχιοδεικτικά πυρά προς τον Αλέξη.

Σε κάθε περίπτωση ο «σοφός λαός» θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων.