ΕΡΤ: δοκιμάζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Όχι του Ζούλα

ΕΡΤ: δοκιμάζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Όχι του Ζούλα

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ενημερωτικό τμήμα της ΕΡΤ, επί ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο έσχατο στάδιο κομματικής προπαγάνδας. Κάτι σαν την τηλεόραση της Β.Κορέας ή της Κούβας.

Μόνον οι φανατικοί Συριζαίοι πιστεύουν το αντίθετο.

Συνεπώς, αυτό που ζήσαμε επί 54 μήνες, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα προς αποφυγή. Άλλωστε, αυτή η προπαγάνδα απέβη αναποτελεσματική για τον Α.Τσίπρα, καθώς ηττήθηκε σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν που αποδεικνύουν πως η μονομερής ενημέρωση δεν αποδίδει. Το είδαμε και στο δημοψήφισμα του 2015, όταν το 61,7% των πολιτών, κινήθηκε ενάντια στην θέση σχεδόν όλων των τηλεοπτικών σταθμών, που υποστήριζαν το ΝΑΙ.

Ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να φτιάξει μιαν αξιοπρεπή δημόσια τηλεόραση. Με πλουραλισμό στις ενημερωτικές εκπομπές, χωρίς μεροληψίες και στοιχεία κυβερνητικής προπαγάνδας.

Στο ψυχαγωγικό- πολιτιστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ σίγουρα θα υπάρξει κριτική, άλλοτε θετική, άλλοτε αρνητική. Είναι κάτι το φυσιολογικό γιατί ο καθένας προσεγγίζει και κρίνει αυτές τις εκπομπές με τα δικά του προσωπικά κριτήρια. Όμως, τον χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης τον προσδιορίζουν οι ενημερωτικές εκπομπές.

Έτσι, το νέο που θα κομίσει αυτή η κυβέρνηση θα είναι να μην υπάρχει υπουργός που θα εξοργίζεται με τα ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης. Να μην υπάρχει υπουργός που να νομίζει πως η δημόσια τηλεόραση προορίζεται για να προβάλλει το έργο του.

Γιατί, αν δεν το έχει κατανοήσει, τότε με μεγάλη ευκολία θα σηκώνει το τηλέφωνο και θα διαμαρτύρεται στον Ζούλα. Στον κάθε Ζούλα. Και το πρόβλημα δεν είναι αν «θα του κλείσει το τηλέφωνο ο Ζούλας», αλλά να μην υπάρξει υπουργός που θα ζητεί να παρέμβει στην λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Γιατί ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, μια, δυο, τρεις φορές θα αντισταθούν στις πιέσεις των υπουργών. Τελικά ή θα υποκύψουν ή θα παραιτηθούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Το πρόβλημα της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της αντίληψης που έχει μια κυβέρνηση για την πληροφόρηση, για το λειτούργημα του δημοσιογράφου, για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Για την ίδια την δημοκρατία, τελικά.

Όσο ισχυρές προσωπικότητες και αν είναι οι επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης, τελικά δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στην κυβερνητική πίεση για τον έλεγχο της πληροφόρησης, αν η κυβέρνηση αυτό επιθυμεί.

Είναι απορίας άξιον πώς μερικές κυβερνήσεις δεν αντιλαμβάνονται ότι η μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης σε όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας, την απαξιώνει. Αυτό δείχνουν τα ποσοστά θεαματικότητας της δημόσιας τηλεόρασης, όταν οι ενημερωτικές εκπομπές της έχουν όλα τα στοιχεία της μεροληψίας.

Μια δημόσια τηλεόραση υπό κυβερνητικό έλεγχο προκαλεί ζημία στην κυβέρνηση και όχι όφελος, όπως ανοήτως πιστεύουν κάποιοι θερμοκέφαλοι.

Η ΕΡΤ έχει αποδείξει πως διαθέτει αξιόλογο δυναμικό, αρκεί να το αφήσουν να λειτουργήσει χωρίς παρεμβάσεις. Τόσο οι κυβερνώντες όσο και ο συνδικαλιστικός μηχανισμός που, επί πολλά χρόνια, κατατρώγει τις σάρκες της. Η ΕΡΤ δεν έχει ανάγκη από «προστάτες».

Αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.