Ερώτηση της Κ. Μάρκου για την επιλογή Διευθυντή στην Αρχή Προσφυγών

Ερώτηση της Κ. Μάρκου για την επιλογή Διευθυντή στην Αρχή Προσφυγών

Ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της νέας Διοικητικής Διευθύντριας στην Αρχή Προσφυγών της Υπηρεσίας Ασύλου κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου (Β' Θεσσαλονίκης) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Β' Αθηνών) προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι o Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στο προσωπικό της Αρχής τη νέα Διευθύντρια, χωρίς όμως να έχει δημοσιευθεί σχετική απόφαση διορισμού της στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της ιστοσελίδας efsyn.gr, η επιλεγείσα υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, σε αντικείμενα όμως που εκ πρώτης όψεως δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της θέσης.

Όπως αναφέρεται ρητά στο νόμο 4375/2016, ο διοικητικός διευθυντής με τριετή θητεία «είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με διοικητική ικανότητα και εξειδίκευση ή/και εμπειρία στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του διεθνούς ή του διοικητικού δικαίου».

Η σχετική δημόσια πρόσκληση αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 22 Ιουνίου 2018, ημέρα Παρασκευή, με προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ως τις 5 Ιουλίου 2018, παρέμεινε δηλαδή ανοιχτή μόλις για  13 ημέρες.

Δημοσιεύθηκε δε ένα μήνα μετά την ψήφιση του ν. 4540/2018, ο οποίος εισήγαγε τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής. Ειδικότερα, η Επιτροπή Επιλογής δεν επιλέγει πλέον απευθείας τον Δ. Διευθυντή, όπως όριζε ο ν. 4375/2016, αλλά τρεις υποψηφίους, με την τελική επιλογή να ανήκει στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον, ο Βοηθός Συνήγορος  του Πολίτη που συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής αντικαταστάθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πότε έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής, πότε υπεβλήθη το σχετικό πρακτικό στον Υπουργό και πότε υπεγράφη η υπουργική απόφαση διορισμού της επιλεγείσας και για ποιο λόγο έγινε παρουσίαση της επιλεγείσας στο προσωπικό της Αρχής πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες διορισμού της.

Επιπλέον, ζητούν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν και προκρίθηκαν από την Επιτροπή, τα κριτήρια με βάση τα οποία επελέγη τελικά η νέα Διευθύντρια καθώς και αν καλύπτεται η προϋπόθεση του νόμου για «προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με το άρ. 5 παρ. 1 του ν. 4375/2016, συνίσταται θέση Διοικητικού Διευθυντή στην Αρχή Προσφυγών της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, η οποία εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου σε β' βαθμό. Ο εν λόγω διοικητικός διευθυντής ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τριετή θητεία, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης.

Όπως δε αναφέρεται ρητά στο νόμο «είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με διοικητική ικανότητα και εξειδίκευση ή/και εμπειρία στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του διεθνούς ή του διοικητικού δικαίου».

Πράγματι, στις 22 Ιουνίου 2018, ημέρα Παρασκευή, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η με αρ. πρωτ. Οικ.4439 «Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης Διοικητικού Διευθυντή/Διοικητικής Διευθύντριας της Αρχής Προσφυγών» με προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ως τις 5 Ιουλίου 2018, ημέρα Πέμπτη, δηλαδή η πρόσκληση ήταν ανοιχτή για 13 ημέρες, εκ των οποίων μόλις οι 9 εργάσιμες.

Είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα η ψήφιση του ν. 4540/2018, ο οποίος, με το άρθρο 28, εισήγαγε τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής Διοικητικού Διευθυντή. Ειδικότερα, η Επιτροπή Επιλογής δεν επιλέγει πλέον τον Δ. Διευθυντή, όπως όριζε ο ν. 4375/2016, αλλά τρεις υποψηφίους, με την τελική επιλογή να ανήκει στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον, αντικαταστάθηκε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη που συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής με τον (διορισμένο από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής) Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας efsyn.gr της 3ης/9/2018 με τίτλο «Νέα διευθύντρια στην Αρχή Προσφυγών», αναφέρεται ότι o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στο προσωπικό της Αρχής τη νέα διευθύντρια, χωρίς όμως να έχει δημοσιευθεί σχετική απόφαση διορισμού της στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επιλεγείσα υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Διαχείριση Κρίσεων Μαζικών Καταστροφών και Επειγουσών Καταστάσεων του ΕΚΠΑ και στη Διοίκηση Υγείας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αντικείμενα που εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της θέσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πότε έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής, πότε υπεβλήθη το σχετικό πρακτικό στον Υπουργό και πότε υπεγράφη η υπουργική απόφαση διορισμού της επιλεγείσας; Για ποιο λόγο έγινε επίσημη παρουσίαση της επιλεγείσας πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες διορισμού της;

2) Πόσες υποψηφιότητες υπεβλήθησαν για την κάλυψη της θέσης Διοικητικού Διευθυντή, πόσες προκρίθηκαν από την Επιτροπή Επιλογής και σε ποια σημεία υπερίσχυσε η υποψηφιότητα της επιλεγείσας; Θεωρείτε ότι με την ως άνω επιλογή καλύπτονται οι προϋποθέσεις του νόμου για «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους»; Διαθέτει η επιλεγείσα την απαραίτητη εξειδίκευση ή/και εμπειρία της στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του διεθνούς ή του διοικητικού δικαίου και πως αποδεικνύεται αυτό;».