Ερωτηματικά για τροπολογίες Καμμένου που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη

Ερωτηματικά για τροπολογίες Καμμένου που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη

Λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συζήτηση για την διαφθορά και την διαπλοκή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που ξεσπάθωσε κατά του... συστήματος, έφερε στη Βουλή δύο -αν μη τι άλλο- ύποπτες (φυσικά εκπρόθεσμες) τροπολογίες.

Η πρώτη αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη και προβλέπει μέχρι την αυτοδίκαιη κατάργηση ποινικών ρητρών, που αφορούν ανεκτέλεστες υποχρεώσεις παλαιότερων συμβάσεων. Με άλλα λόγια, όσες συμβάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο, οι «υπεύθυνοι» δύναται να μην έχουν συνέπειες, ενώ ενδεικτικό είναι ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπογραμμίζει ότι: «από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκύψει απώλεια δημοσίων εσόδων, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

Σύμφωνα, πάντως, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στόχος του είναι ουσιαστικά να μετατραπούν παλαιότερα άχρηστα ή αμφίβολης χρησιμότητας, σε ανταλλακτικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η έτερη τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα προμήθειάς τους για τις ένοπλες δυνάμεις κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο fast track διαγωνισμό έναντι των αποφάσεων από τη σχετική διακομματική Επιτροπή.

Σημειωτέον, ότι και οι δύο διατάξεις ψηφίστηκαν πριν από λίγο από τη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.  Και οι δύο τροπολογίες συγκέντρωσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης, με πρώτο και καλύτερο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια. «Έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης δείχνει η αιτιολογική έκθεση για το θέμα των καυσίμων.

Για το δεύτερο, για την πιο αμαρτωλή υπόθεση της μεταπολιτευτικής περιόδου, τα αντισταθμιστικά, γιατί δεν το φέρνετε προς συζήτηση στην επιτροπή;», σημείωσε, με την Λιάνα Κανέλλη να προσθέτει:  «Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι η ουσία των σκανδάλων πάσης φύσεων και μορφής».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αμυράς κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι είναι ανακόλουθος των όσων υποστήριζε λίγες ώρες πριν κατά τη χθεσινή συζήτηση των Αρχηγών κομμάτων για τη διαπλοκή και έκανε λόγο για "γκρίζες ζώνες" στις τροπολογίες που κατατέθηκαν εκπρόθεσμα προς ψήφιση.

Αλέξανδρος Διαμάντης