Επτασφράγιστο μυστικό τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ που πάνε στο υπερταμείο

Επτασφράγιστο μυστικό τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ που πάνε στο υπερταμείο

Το υπουργείο Πολιτισμού ξέρει, πλέον, πόσα από τα ακίνητα που περνάνε στο υπερταμείο (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου- ΕΤΑΔ) θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί, ωστόσο δεν τολμά να δώσει στη δημοσιότητα καν τον αριθμό τους- πολλώ μάλλον να τα απαριθμήσει.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως τα ακίνητα ελέγχθηκαν και ο κατάλογος έχει αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών. Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε; Πόσο μεγάλη είναι η γκάφα και οι ευθύνες του υπουργείου που έστειλε τη λίστα χωρίς να ελέγξει τίποτα και μέσα υπήρχαν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία; Ηδη γνωρίζουμε πως σπουδαίοι χώροι όπως η Κνωσός, εμβληματικά μνημεία σαν τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και μουσεία όπως του Ηρακλείου, των Πατρών κ.α. Έχουν μεταβιβαστεί στο ΕΤΑΔ. Πόσα ακόμα τρανταχτά ονόματα κρύβουν και γι'' αυτό η επιμέλειά τους;

“Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε επί των υποβληθέντων από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας περιγραφικών και γεωχωρικών στοιχείων των παραπάνω, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΥΠΠΟΑ” αναφέρει η ανακοίνωση.

“Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, εξάγοντας πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης.” Επομένως, τίθεται το σημαντικό ερώτημα. Αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο, γιατί αυτό δεν έγινε την πρώτη φορά; Δεύτερον, γιατί ενοχοποιήθηκε το μη ολοκληρωμένο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, αφού άλλοι ήταν οι φορείς που έπρεπε να κάνουν τις διασταυρώσεις; και τρίτον, πώς θα εξαιρεθούν π.χ. κάποια μνημεία μετά το 1453 από τη μεταβίβαση της διαχείρισης; Αυτό δεν γίνεται αυτομάτως, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Και ποιος θα διερευνήσει τώρα τις ευθύνες όσων δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; ποιος θα μας διαβεβαιώσει πως έχουν περιληφθεί όλα τα ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν, μεταξύ των οποίων απαλλοτριωμένα οικόπεδα για ανασκαφές και ακίνητα αρχαιολογικών αποθηκών; Κανείς. Το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να κρατήσει το μυστικό επτασφράγιστο. Για να κερδίσει τι, άραγε;

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Απαντήσεις ζητά από την κυβέρνηση η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό και την ταυτότητα των ακινήτων του δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και ανήκουν στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας.

Αναλυτικά σε δήλωσή της η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζει πως «Έχουν παρέλθει δύο μήνες από τη δημοσιοποίηση της λίστας με 10.119 κωδικούς ακινήτων του δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μετά από σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που καταθέσαμε για τον ακριβή αριθμό και την ταυτότητα των εν λόγω ακινήτων που μεταβιβάστηκαν και ανήκουν στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, το ΥΠΠΟΑ σήμερα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο σχετικός έλεγχος».
 
Και απευθύνει ερώτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού ως προς το «πόσα και ποια ακριβώς ακίνητα από τα 10.119 αποτελούν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». 
 
Ανάλογη δήλωση έκανε και η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού Αθλητισμού από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ:

«Τα ακίνητα που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αδιαπραγμάτευτες αξίες εκτός πάσης συναλλαγής - όπως πολύ όψιμα αντιλήφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού- ο Ελληνικός λαός δεν κάνει να τα γνωρίζει;»

«Δεν επιτρέπεται να ξέρει ποια μπαίνουν στο Υπερταμείο; Γιατί κρύβεται η Υπουργός και η Κυβέρνηση; Τι φοβούνται;», καταλήγει.

Αγγελική Κώττη