Επιστολή Τουσκ και Γιούνκερ στους ηγέτες της ΕΕ

Επιστολή Τουσκ και Γιούνκερ στους ηγέτες της ΕΕ

Η ΕΕ θέλει οι παγκόσμιοι ηγέτες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εισέλθει από την αρχή του χρόνου στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να απειλείται με διάλυση η ευρωπαϊκή συμφωνία για ανοικτά εσωτερικά σύνορα.

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) πρόκειται να συναντηθούν στις 15 και 16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας για να συζητήσουν την οικονομική και φορολογική συνεργασία, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο κορυφαίοι αξιωματούχοι που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στη συνάντηση --ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ-- θα ασκήσουν επίσης πίεση για να δοθεί μια παγκόσμια απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

"Κατά τη συνάντησή της στην Τουρκία εν μέσω μιας προσφυγικής κρίσης που οφείλεται σε συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, η G20 πρέπει να αρθεί στο ύψος της πρόκλησης και να ηγηθεί μιας συντονισμένης και καινοτόμου απάντησης στην κρίση, η οποία να αναγνωρίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα και τις οικονομικές συνέπειές της και να προωθεί μεγαλύτερη διεθνή αλληλεγγύη στην προστασία των προσφύγων", αναφέρουν σε επιστολή τους οι Τουσκ και Γιούνκερ.

"Η G20 έχει συγκεκριμένη ευθύνη να εξασφαλίσει ότι οι διεθνείς οργανισμοί που βοηθούν τους πρόσφυγες έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα", προσθέτουν οι Τουσκ και Γιούνκερ στην επιστολή που απευθύνουν στους άλλους ηγέτες της ΕΕ, παρουσιάζοντας την ατζέντα που πρόκειται να προωθήσει η Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ