Επιστολές πρεσβευτών Τουρκίας - Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επιστολές πρεσβευτών Τουρκίας - Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «άγνωστο» αεροσκάφος το οποίο όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της παραβίασε τον εναέριο χώρο της και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να το κάνει.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι κατέρριψε ένα Σουχόι Su-24 εντός της Συρίας.

Σε επιστολή του που απηύθυνε προς το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ σημείωσε ότι δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη.

«Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή» προσθέτει ο Τσεβίκ στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Το δεύτερο αεροσκάφος συνετρίβη στη συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας-Συρίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ρωσικό Σουχόι που κατερρίφθη δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εγείρει θέμα στο ΣΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε: «δεν γνωρίζω, ίσως».

Ο Τσεβίκ διεμήνυσε στην επιστολή του ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της και των συνόρων της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ