Επίσκεψη-έκπληξη στην Ελλάδα, η σύνδεση με την μείωση των πλεονασμάτων

Επίσκεψη-έκπληξη στην Ελλάδα, η σύνδεση με την μείωση των πλεονασμάτων

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως η επιχείρηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς πολλές δημόσιες τοποθετήσεις και κυρίως με άξονα την πιστή τήρηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να γνωρίζει καλά ότι χωρίς την επίτευξη ικανού ρυθμού ανάπτυξης δεν μπορεί να ελπίζει στην συναίνεση του ευρωπαϊκού παράγοντα, κάτι που φροντίζει να το επισημαίνει συνεχώς.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν έναν από τους βασικούς παίχτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ετοιμάζει τις βαλίτσες του με προορισμό τη χώρα μας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αν και στο «παρά ένα» της λήξης της θητείας του, φέρεται να σχεδιάζει να επισκεφτεί την Αθήνα θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα παρά το γεγονός ότι δε θα βρίσκεται στη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γάλλος αξιωματούχος, οι σχέσεις του οποίου με την ΝΔ είναι γνωστό ότι έχουν περάσει από τα σαράντα κύματα, δείχνει διατεθειμένος κατά την παραμονή του στην Ελλάδα να τονίσει ότι η Κομισιόν λέει ναι στην μείωση των πλεονασμάτων της Ελλάδας ακόμα και από την επόμενη χρονιά με την προϋπόθεση βεβαίως της πιστής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τα όσα θετικά ακούγονται ή ψιθυρίζονται στις Βρυξέλλες, τα κυβερνητικά στελέχη δε δείχνουν διατεθειμένα να σηκώσουν ψηλά τον πήχη και επιμένουν να “παίζουν χαμηλά την μπάλα”. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση του υπάρχοντος στόχου, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να προχωρήσει σε μείωσή του πλεονάσματος, αν προηγουμένως δεν συνεννοηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Λεμέρ στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των επαφών διεφάνη ότι η έννοια της ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει το στοιχείο που θα φέρει Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στον πυρήνα των πρωτοβουλιών της την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ και η Γαλλία επιμένει σε αυτή προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του ευρώ στη χώρα.

Η προσπάθεια πάντως της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μείωση των πλεονασμάτων, η οποία και θα οδηγήσει στην εξασφάλιση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, μόλις άρχισε με τον πρωθυπουργό να προγραμματίζει κύκλο ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

- Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Γαλλία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ένα τετ α τετ στην ατζέντα της οποίας θα βρεθεί και το ελληνικό σχέδιο, με τον κ.Μακρόν το τελευταίο διάστημα να διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.

- Για τις 29 Αυγούστου προγραμματίζεται το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις όποιες επόμενες ελληνικές πρωτοβουλίες.

- Στη συνέχεια (2-3 Σεπτεμβρίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Ολλανδία όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, σε μία συνάντηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον με την Ολλανδία να παίζει κομβικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα και σε πολλά ζητήματα μάλιστα να ταυτίζεται με την Γερμανία.