ΝΔ - ΚΙΝΑΛ: Όχι στην κατάτμηση περιφερειών χωρίς ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

ΝΔ - ΚΙΝΑΛ: Όχι στην κατάτμηση περιφερειών χωρίς ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

Την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την πρόταση της Κυβέρνησης για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει ταυτόχρονη ρύθμιση, η οποία θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού,εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής στη συνάντηση που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Τόσο ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, όσο και η  βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου που μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά, κατέθεσαν ενιαία πρόταση ως Κίνημα Αλλαγής, αποσαφήνισαν τη στάση που θα τηρήσουν και στη Βουλή, όταν και αν κατατεθεί σχετική ρύθμιση.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης υπενθύμισε ότι το ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών το έχει αναδείξει η Ν.Δ.  με πρόταση νόμου από το 2016, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει συναίνεση μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η κ. Χριστοφούλου και ο κ. Αμυράς, εκτός της ταύτισης του θέματος της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και του θέματος των Ελλήνων του εξωτερικού σχετικά με το  δικαίωμα ψήφου (όπως είπαν υπολογίζονται σε περίπου 500.000), έθεσαν ως προαπαιτούμενο  τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα το πολύ μέχρι 35 έδρες και ζήτησαν ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίσθηκε έτοιμος να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο στην κατάτμηση περιφερειών το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει:

* Διαχωρισμό της Β΄ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες

* Διαχωρισμό της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό η Β΄ Αθήνας των 44 εδρών διαιρείται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 15 έδρες, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 11 έδρες και τον Νότιο Τομέα Αθηνών με 18 έδρες. Οι δήμοι σε κάθε τομέα συμπίπτουν με την αντίστοιχη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής με τη διαφορά ότι οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του δήμου Αθηναίων, που διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, προστίθενται ως εξής: στον Βόρειο Τομέα οι δήμοι Γαλατσίου και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και στον Νότιο Τομέα οι δήμοι Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής.

Η εκλογική περιφέρεια Αττικής διαχωρίζεται στις περιφέρειες Ανατολικής Αττικής με 10 έδρες και Δυτικής Αττικής με 4 έδρες, ενώ η μία, που περισσεύει, προστίθεται στην Αχαΐα.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης απέφυγε να δεσμευθεί σχετικά με το αίτημα της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τη συνάντηση απουσίαζαν, όπως είχαν προαναγγείλει, εκπρόσωποι από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, καθώς και από τη Χρυσή Αυγή, η οποία δεν προσκλήθηκε.