Ν. Κοτζιάς: Συζητούνται τα ονόματα «Άνω», «Βόρεια» και «Νέα» Μακεδονία

Ν. Κοτζιάς: Συζητούνται τα ονόματα «Άνω», «Βόρεια» και «Νέα» Μακεδονία

Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αλλά είναι θέμα ημερών να λυθεί το ζήτημα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντελήφθη τις πολιτικές δυσκολίες που συνοδεύουν την σχεδιαζόμενη συμφωνία και «αναστοχάστηκε».

«Κάθε ηγέτης αναστοχάζεται όταν πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις» σημείωσε ο ΥΠΕΞ, που πρόσθεσε ότι έχει αισιοδοξία αλλά ξεκαθάρισε ότι μέχρι να πέσουν οι υπογραφές είναι καλύτερο να μην λέμε τίποτα.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύτηκε σε κανένα σημείο, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική υπήρξε ενεργητική, δημοκρατική με πρωτοβουλίες. 

Απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Η ΝΔ είχε δεχτεί το Μακεδονία - Σκόπια

Ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, και ειδικά στην κυβέρνηση Καραμανλή, κατηγορώντας την πως το 2006 είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Τόνισε πως δεν θα ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και εάν χρειαστεί θα αποκαλύψει στην Βουλή έγγραφα που θα εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Συνιστώ να μην προκληθώ [...] Να παρουσιάζονται σαν να μην έχουν παρελθόν και να μην έχουν διαπραγματευτεί», είπε αιχμηρά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Υποστήριξε πως η πρόταση για το «Μακεδονία Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος από το 1996 και σε κάποιο σημείο απορρίφθηκε από τα Σκόπια, ενώ κάλεσε την ΝΔ να αποκαλύψει τις προτάσεις που είχε καταθέσει στις περιόδους διακυβέρνησής της. «Αν έχει τα κότσια» ας δημοσιοποιήσει τα ονόματα, είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι πρακτικά τηρούνται σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου

Ως άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και την σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

"Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου" είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι "τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους".

"Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας" συμπλήρωσε "κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει".

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε". Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, "δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής".

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: "Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία.  Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας".

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» η Εκκλησία

Ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε την στάση που έχει τηρήσει έως τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη φράση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας η επιλογή το ονόματος, αλλά της Βουλής, και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν ο κλήρος να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα αλλά να ενοχλείται εάν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα. «Η μετονομασία από Μακεδονική Εκκλησία σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδας θα έπρεπε να είχε χαιρετισθεί, τόνισε.

Σφοδρή αντίδραση από Γ. Κουμουτσάκο

Την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά πως η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes.

Ο κ. Κουμουτσάκος μέσω twitter υποστήριξε πως ο Υπουργός ψεύδεται και πως καμία ελληνική κυβέρνηση δε δέχτηκε τίποτα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος έγραψε τα εξής:

Ψεύδεστε @NikosKotzias Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς @NikosKotzias .

Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο "Μακεδονία του Ίλιντεν" και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του @NikosKotzias

Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο @NikosKotzias είναι έτοιμος να το κάνει.