Επιμένει ο... Κανένας και αγχώνει τον Τσίπρα

Επιμένει ο... Κανένας και αγχώνει τον Τσίπρα

H πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέπει την καταστροφολογία σε κεντρική γραμμή του κόμματος και να αναπαράγει την κινηματική λογική του 3% του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά αδύνατη την προσέλκυση ψηφοφόρων και τον απεγκλωβισμό του από τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές του 2019. Ο ίδιος τα βάζει με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπικές εταιρείες που επιμένουν να δίνουν στον Κανένα μεγαλύτερα ποσοστά

Την ώρα που ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου θέτει θέμα εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις, τα ΜΜΕ και τη δήθεν χειραγώγηση της κοινής γνώμης, οι μετρήσεις συνεχίζονται και επιβεβαιώνουν αφενός την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφετέρου πως οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του παρά τις όποιες φθορές εξαιτίας των απανατών κρίσεων αλλά και λαθών και παραλείψεων.

Είναι χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η διαφορά στην πρόθεσή ψήφου είναι της τάξης του 8%, η μόνη που δίνει μονοψήφια διαφορά, εν τούτοις το ενδιαφέρον σημείο σε αυτή είναι πως σε σχέση με την προηγούμενη του περασμένου Αυγούστου (μετά τις πυρκαγιές) η διαφορά παραμένει ίδια αλλά η κυβερνώσα παράταξη αυξάνει κατά μια μονάδα το ποσοστό της. Και επανέρχεται έτσι σχεδόν σε αυτό που κατέγραφε πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ανάλογη αύξηση δίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να συσπειρώνει τμήματα προερχόμενα από τα αριστερά έχοντας σηκώσει τους τόνους και τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση σε τακτικές που ικανοποιούν αυτές τις πλευρές. Ακόμη και χθες στη Βουλή άλλωστε έσπευσε να ικανοποιήσει αυτό το κομμάτι μέσα από νέες υβριστικές αναφοράς κατά του πρωθυπουργού τον οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει αδαή και αλαζόνα.

Ανάλογα στοιχεία δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Open με τη διαφορά όμως να είναι διψήφια (10,1%). Και σε αυτή τη δημοσκόπηση η κυβερνώσα παράταξη ανεβάζει τα ποσοστά της κατά μία μονάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται αναλόγων (αύξηση 1,1%) διατηρώντας ουσιαστικά ίδια διαφορά.

Και στις δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφεται αυτό που κατέγραψαν και των υπολοίπων εταιρειών. Πως 7 στους 10 και λίγο παραπάνω χαρακτηρίζουν την ελληνογαλλική συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ως ιδιαιτέρως θετική καθώς και ότι ισχυροποιεί τη χώρα. Μάλιστα στη δεύτερη αποτυπώνεται ένα ποσοστό της τάξεως του 55% που κρίνει αρνητικά τη στάση που τήρησε σε αυτή την περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δημοσκόπηση της Alco επαναφέρει στο προσκήνιο και το θέμα του Κανένα που μετατρέπεται σε μείζον πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός δηλαδή πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει τρίτος στις προτιμήσεις των πολιτών για τη θέση του πρωθυπουργού.

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται κυρίως στη στάση που τηρεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει τον ρόλο του ως επικεφαλής της και να προχωρήσει σε κριτική και προτάσεις, κλείνοντας ουσιαστικά τα αφτιά στις εσωκομματικές σειρήνες και να σταματήσει την καταστροφολογία που πλήττει το πολιτικό σκηνικό και προκαλεί τοξικότητα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε κάποια στιγμή είναι αλήθεια να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους. Και όταν χαρακτήρισε αδαή και αλαζόνα τον πρωθυπουργός ζήτησε «αν παρεκτράπην να διαγραφούν από τα πρακτικά αυτά που είπα». Λίγο μετά όμως, συνέχισε επανερχόμενος στις προσωπικές αναφορές και τους υψηλούς τόνους. Μάλιστα έβαλε στη συζήτηση τους νεκρούς της πανδημίας (τονίζοντας πως βαραίνουν τον πρωθυπουργό) αλλά και τους νεκρούς εκτός πανδημίας μιλώντας για υπερβάλλουσα θνητότητα.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αδυνατεί ακόμη και στην περίπτωση που βλέπει πως ακολουθεί λάθος δρόμο, να ασκήσει άλλη κριτική. Σε τρεις περιπτώσεις τους 27 μήνες που προηγήθηκαν φάνηκε ότι επιχειρεί να ακολουθήσει μια πιο συστημική αντιπολιτευτική τακτική αλλά στην πορεία άλλαξε επανερχόμενος στην κινηματική αντιπολιτευτική ρητορική των υψηλών τόνων των προσωπικών επιθέσεων και του όχι σε όλα.

Και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στο εσωτερικό του κόμματος τη στιγμή μάλιστα που το ΚΙΝΑΛ έστω και εξαιτίας των εσωκομματικών εξελίξεων βρίσκεται στο προσκήνιο. Το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να δημιουργήσει συνθήκες ικανές να επαναπατρίσει ψηφοφόρους συζητείται ήδη μεταξύ στελεχών που τονίζουν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί στις δύο επόμενες εκλογικές μάχες και χάσει ποσοστά από το σχεδόν 32% του 2019 τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ένα ενδυναμωμένο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα κοιτάξει με άλλο βλέμμα το χώρο της κεντροαριστεράς που παραμένει κενός.

Οι σκιαμαχίες με τις εταιρείες δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ δεν οδηγούν πουθενά πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία αυτό που αποτυπώνεται ως αίσθηση στην κοινή γνώμη είναι πως επιχειρείται για πολλοστή φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδοθούν αλλού οι ευθύνες της εγγενούς αδυναμίας του να απευθυνθεί με προγραμματικό λόγο και προτάσεις διεκδικώντας θετική και όχι αρνητική ψήφο