Επιμένει ο Ch. Lindner: «Κούρεμα» χρέους μόνο με Grexit

Επιμένει ο Ch. Lindner: «Κούρεμα» χρέους μόνο με Grexit

Τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα διατηρεί ο ηγέτης των Γερμανών Φιλελεύθερων, Christian Lindner, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματός του, ότι για να αποφασιστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

Την ώρα που οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Lindner δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που πιθανότατα θα προέρχεται από τους Φιλελεύθερους, θα συνεχίσει τη σκληρή στάση του απερχόμενου Wolfgang Schaeuble. Οι δηλώσεις του Lindner χαμηλώνουν τις προσδοκίες για μία λύση στο θέμα του χρέους που θα προβλέπει κούρεμα στην ονομαστική αξία, δυσκολεύοντας παράλληλα τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωσή του, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. 

«Δεν μπορούν να γίνουν περικοπές χρέους εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Lindner στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Μεγαλύτερη φορολόγηση στους κολοσσούς του Internet

Στην ίδια συνέντευξη, ο Lindner τάχθηκε υπέρ της επιβολής υψηλότερης φορολογίας στους παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Apple. Πρόκειται, σύμφωνα με το Reuters, για μία συναινετική κίνηση από πλευράς Φιλελεύθερων ενόψει των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς είναι γνωστοί υπέρμαχοι των περικοπών φόρων.

«Μπορώ να φανταστώ αυξήσεις στους φόρους», τόνισε ο Lindner. «Για εταιρείες όπως η Apple. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο G20 η δομή των φόρων που πληρώνουν θα πρέπει να βρίσκεται πρώτη στην ατζέντα των συζητήσεων».

Ενώ ο γερμανός πολιτικός επανέλαβε την αντίθεσή του στις αυξήσεις φόρων για όσους κερδίζουν περισσότερα, η πρόταση για την διερεύνηση των πρακτικών φορολογικής διαχείρισης των εταιρειών φαίνεται πως προετοιμάζει το χώρο για την επίτευξη του συνασπισμού Τζαμάικα.

Πολύ περισσότερο καθώς οι Πράσινοι, ο άλλος υποψήφιος εταίρος της Merkel σε ένα τέτοιο σχήμα, υποδέχθηκαν θερμά την πρόταση Lindner. «Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο ηγέτης του FDP μετακινήθηκε σε αυτό το θέμα, παραδεχόμενος ότι οι εταιρείες του Internet πρέπει να πληρώνουν περισσότερους και δικαιότερους φόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκ των ηγετών των Πρασίνων, Cem Ozdemir.