Επικριτικός ο κ. Ερντογάν απέναντι στα ξένα μέσα

Επικριτικός ο κ. Ερντογάν απέναντι στα ξένα μέσα

Την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση εξασφάλισε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων.

Πρώτο κόμμα με ποσοστό 49,48% και 317 έδρες είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,32% και 134 έδρες, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,90% και 40 έδρες και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,75% και 59 έδρες.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός δέκα πέντε ημερών. Στη συνέχεια θα συγκληθεί σε σώμα η εθνοσυνέλευση με τη νέα της σύνθεση, θα εκλεγεί το προεδρείο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε τα ξένα μέσα ενημέρωσης «να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση». «Για ποιο λόγο δεν σέβονται τη λαϊκή βούληση; Παρότι ο λαός με εξέλεξε Πρόεδρο με ποσοστό 52%, ακόμα δεν το σέβονται» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αντίληψή τους περί δημοκρατίας; Αυτή τη στιγμή ένα κόμμα έγινε εξουσία με ποσοστό 50%. Θα πρέπει να το σεβαστεί όλος ο κόσμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ