Mεθοδεύσεις Τσίπρα και στην Επιτροπή Αναθεώρησης

Mεθοδεύσεις Τσίπρα και στην Επιτροπή Αναθεώρησης

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την εργαλειοποίηση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας μέσω της επιστολής του, σύμφωνα με τον Γιάννη Τραγάκη, τον Κώστα Τζαβάρα και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο Γ.  Τραγάκης κατήγγειλαν την προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την ώρα της ψηφοφορίας των άρθρων στην Επιτροπή προσπάθησε να συνταγματικοποιήσει και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο ότι τα επ'' ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων αδικήματα όπως για παράδειγμα η παθητική δωροδοκία δεν υπάγονται σε σύντομη αποσβεστική προθεσμία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφού χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα αμετανόητο μπαχαλάκια, εξήγησε ότι ουσιαστικά η πρόταση Τσίπρα είναι φωτογραφική για τον ίδιο, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μάλιστα, προσέθεσε ότι πρόκειται για μια «νομική αρλούμπα», καθώς η ερμηνευτική δήλωση έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι για «πρώτη φορά Πρόεδρος κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της επιτροπής για την αναθεώρηση και τον καταγγέλλουμε γι' αυτό». «Θέλει αντί μίας σοβαρής και ήρεμης συζήτησης να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να μετατρέψει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση και χωρίς όρια. Αυτός που προστάτεψε τους υπουργούς του θέλει τώρα να μας τινάξει τη διαδικασία στον αέρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Τζαβάρας, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ατύπως να δημιουργήσει μια σχέση πατρωνίας με αυτή επιτροπή. «Το θεωρώ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Και δεν επιτρέπω να προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο αυτή η κορυφαία διαδικασία. Δεν επιτρέπω να μας λέει ότι δεν είμαστε στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης για ζητήματα πολύ σημαντικά. Τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό συμβάν που θα καλλιεργήσουν τα δελτία ειδήσεων. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά δημοκράτη Προέδρου κόμματος», είπε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη γραμμή Τσίπρα, υποστήριξε ότι «η ουσία  είναι αν θέλουμε να ριχθεί φως ή όχι σε σκάνδαλα που μπορεί εμπλέκονται και πολιτικοί». Πάντως, η επιτροπή απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 πάντως απορρίφθηκε κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, καθώς πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανένα άλλο κόμμα δεν την στήριξε.

Διαβάστε ακόμα: 

- Στυλιανίδης σε Τσίπρα: Η επί της ουσίας συζήτηση έχει διεξαχθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις

- ΚΙΝΑΛ: Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί νέο αντιπερισπασμό με τη Novartis