Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άν. Μέρκελ, τον Σ. Μισέλ και τον Εμ. Μακρόν είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της, μετά το άνοιγμα των συνόρων από πλευράς Άγκυρας και τη συγκέντρωση προσφύγων από το πρωί της Παρασκευής στην ελληνοτουρκική μεθόριο.  

Επιδιώκοντας να διεθνοποιήσει το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Γάλλο πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό-μετναστευτικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του για διεθνοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Παρασκευής με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί παράνομες εισόδους στην χώρα.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», έγραψε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».