Επιφυλάξεις Βερολίνου για συμμετοχή σε αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

Επιφυλάξεις Βερολίνου για συμμετοχή σε αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλαν επίσημα οι ΗΠΑ στη χώρα του, προκειμένου να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή που θα εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ.

Οι ΗΠΑ, πρότειναν να εντατικοποιηθεί η «προστασία» στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, ενημέρωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Βερολίνο να συμμετάσχει, μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, σε μια ναυτική αποστολή που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ και θα «αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Ιράν».

Ο Σολτς εξήγησε στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι θεωρεί κεφαλαιώδες το να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή και ότι η αποστολή που προτείνει η Ουάσινγκτον ενέχει τον κίνδυνο να εμπλακεί σε σύρραξη. «Αυτός είναι λόγος που θεωρώ πως δεν είναι καλή ιδέα», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν τα κόμματα του συνασπισμού συμμερίζονται την ίδια άποψη για το αμερικανικό αίτημα, ο Σόλτς δήλωσε: «Ναι, αυτή είναι η δική μου εντύπωση».