Επανεξετάζουν τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας αλλά παρατείνουν τον ν. Παρασκευόπουλου

Επανεξετάζουν τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας αλλά παρατείνουν τον ν. Παρασκευόπουλου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τον επανέλεγχο όλων των αποφυλακίσεων που έγιναν -μέσω του νόμου Παρασκευόπουλου- για λόγους υγείας από το 2015 έως και σήμερα, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, την ώρα που παράτεινε για ένα ακόμη χρόνο τις ευεργετικές διατάξεις!

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση από την μια παραδέχεται το «κενό» που εμφανίστηκε από τον συγκεκριμένο νόμο, από την άλλη όμως σπεύδει να τον υιοθετήσει εκ νέου και μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός απλώνει δίχτυ προστασίας προς τον εμπνευστή του νόμου Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ειδικότερα, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής υπεραμύνθηκε της νέας ετήσιας παράτασης, υποστηρίζοντας ότι οι κρατούμενοι κατά 1.000 μέσα σε μόλις ένα μήνα, ενώ στην γραμμή Παρασκευόπουλου μίλησε για καταδίκες ύψους 3,2 εκατ. ευρώ της χώρας μας την περίοδο 2008-2014. Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα παύσει ο νόμος Παρασκευόπουλος, με τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη να αναρωτιέται εύλογα, τότε γιατί παρατείνονται για λίγους μήνες οι ευεργετικές διατάξεις.

«Υπάρχει τεράστιο πλαίσιο διαστρέβλωσης αριθμών και στοχοποίησης σε συγκεκριμένη προσωπικότητα που δεν έχει ξανασυμβεί. Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ τον κ. Παρασκευόπουλο αλλά στοχοποιείται συχνά για συγκεκριμένη συλλογική πολιτική της κυβέρνησης με στοιχεία που δεν υφίστανται», τόνισε ο κ. Καλογήρου ενώ παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μειώνονται οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί και οι ληστείες.

«Έχει αλλάξει η ποιότητα των εγκλημάτων και δεν το καταλαβαίνεται», παρατήρησε ο Κ. Καραγκούνης και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου. «Είστε αμετανόητοι», υπογράμμισε με νόημα ενώ προανήγγειλε ότι στις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να φέρει ξανά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καλογήρου υποστήριξε ότι από τις ευεργετικές διατάξεις έχουν καταργηθεί με τροπολογία σκληρά κακουργήματα. «Υπήρξε οι απόλυτος αποκλεισμός στα συγκεκριμένα αδικήματα, αρπαγή ανηλίκων, βιασμός, αποπλάνηση, ασέλγεια, ληστεία με θάνατο, με ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηριστικά και με χρήση όπλου. Αυτά έχουν εξαιρεθεί», υπογράμμισε

Κλείνοντας, τέλος, την ομιλία του παραδέχτηκε ότι τα υπουργεία θα προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των υποθέσεων των αποφυλακίσεων με πιστοποιητικά υγείας από το 2015 μέχρι και σήμερα.