Ένταση στη Βουλή λόγω… διαδικαστικών ζητημάτων

Ένταση στη Βουλή λόγω… διαδικαστικών ζητημάτων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με το καλημέρα ανέβασε τους τόνους o ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια προφασιζόμενος διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Ειδικότερα, με την έναρξη της διαδικασίας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε την απουσία της έκθεσης διαβούλευσης και της έκθεση συνεπειών του νομοσχεδίου και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανακατάθεσή του όταν ολοκληρωθούν οι εκθέσεις. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει πολλές γκρίζες ζώνες. Τη… γραμμή ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης λέγοντας: «Η επίσπευση δεν θα σας κάνει καλό. Σύντομα θα αναγκαστείτε να αναθεωρήσετε άρθρα. Ή δεν είναι ένας ο συντάκτης και υπήρξαν περισσότεροι επί των οποίων δεν υπήρξε επίβλεψη ή όσοι οργάνωσαν τις ρυθμίσεις δεν ήξεραν τι ρυθμίζουν. Επικαλούμαστε την ανάγκη να μη βιαστεί η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ναι μεν παραδέχθηκε ότι οι εκθέσεις δεν υπάρχουν, αλλά εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου ήρθε επειγόντος στη Βουλή ώστε να υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί εκτενώς. «Αντιλαμβάνομαι την επιφύλαξη για τους περιορισμένους χρόνους και τη σύντμηση προθεσμιών. Επειδή όμως ακριβώς η οργάνωση του κράτους ήταν η μεγαλύτερη δέσμευση της κυβέρνησης ήταν θέσεις που είχαν καταστεί γνωστές πριν από τις εκλογές. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση του κράτους και της διοίκησης δεν αφορούν κατ' ανάγκη θέματα δικαιωμάτων για να υπάρξει έκθεση συνεπειών. Η ανάγκη για να υπάρξει γνήσια ανασυγκρότηση θεσμών είναι τόσο μεγάλη που μας αναγκάζει να κάνουμε μια μεγάλη υποχώρηση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει καταθέσει τις εκθέσεις.

Πάντως, ο Χρ. Σπίρτζης δεν φάνηκε να… ικανοποιείται, λέγοντας: «Δεν συμφωνούμε με τη σύντμηση χρόνου όταν δεν υπάρχει διαβούλευση». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μετά την επισήμανση του προέδρου της Επιτροπής, Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι τέτοιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί και στο παρελθόν, είπε: «Παραβιάζετε τον κανονισμό με διασταλτική ερμηνεία. Αμφισβητώ τις υπηρεσίες. Δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο που να ήρθε εδώ χωρίς έκθεση διαβούλευσης». «Εγώ δεν θέλησα να έρθει ως κατεπείγον. Δεν θα υπήρχε καθόλου συζήτηση. Το νομοσχέδιο όμως είναι κατεπείγον . Πρέπει να αλλάξει άμεσα η δομή επί τη βάσει της οποίας παράγονται οι αποφάσεις. Πρέπει να καταλάβετε ότι φέρνουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Είμαι πολύ διαβουλευτικός», απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Κόντρα Ραγκούση- Χαρακόπουλου

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε τον λόγο για να τοποθετηθεί, με τον κ. Χαρακόπουλο να λέει: «Προφανώς δεν σας κάλυψε ο εισηγητής σας»

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Τι προβοκάτσια είναι αυτή; Είναι προκλητικό μέχρι εκει που δεν παίρνει. Ντροπή. Πάρτε πίσω αυτό που είπατε».

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν ανακαλώ τίποτα».

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Ντροπή».

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ «Λείψατε πολλά χρόνια από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Στα ζητήματα αυτά τοποθετούνται οι εισηγητές και λήγει εκεί».

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: «Ούτε που σας περνά από το μυαλό τι ευθύνη αναλαμβάνετε σήμερα».