«Ενισχύετε τους λίγους και τους ισχυρούς σε βάρος των πολλών»

«Ενισχύετε τους λίγους και τους ισχυρούς σε βάρος των πολλών»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Έντονη κριτική για το αναπτυξιακό άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. «Το Νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, κατώτερο των αναγκών της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», είπε με νόημα και συνέχισε: «Γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για τη διακυβέρνηση που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης. Αντίθετα υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων-αλλά και εκείνων που κτυπούν την Αυτοδιοίκηση».

Στην αρχή, πάντως, της ομιλίας της εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί μια σημαντική πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής πιάνει τόπο. «Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να καλέσει τους τραπεζίτες για το ζήτημα των υπέρογκων χρεώσεων στις συναλλαγές με τους πολίτες», είπε.

Επανερχόμενη στο νομοσχέδιο η κυρία Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι περιέχει τακτοποιήσεις, διευθετήσεις, διορθώσεις, χωρίς εσωτερική συνοχή και με απίστευτη προχειρότητα. Συνεπώς κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: 

«Συμπέρασμα 1ο: Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την Ανάπτυξη της χώρας. Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Συμπέρασμα 2ο: Για την ΝΔ η Ανάπτυξη αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δήθεν ανησυχεί για τους πολλούς, τους φορτώνει τα βάρη των δεσμεύσεων του προς τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, πληρώνουν το μάρμαρο. Η Κυβέρνηση τους αφήνει έξω και από όποιο πλεόνασμα μοιράσει στο τέλος του χρόνου.

Συμπέρασμα 3ον: Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση. Aφαιρούνται και πάλι αρμοδιότητες και πόροι, υποβαθμίζεται περισσότερο το Δημοτικό Συμβούλιο με τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.

Συμπέρασμα 5ο: Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας «Λευκό οίκο» και τα θαλασσώσατε. Σκέψου να μην ήσασταν και πανέτοιμοι…»