Ενέργεια και μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Οι θέσεις της Ελλάδας

Ενέργεια και μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Οι θέσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών - μελών της ΕΕ, ανέφερε σήμερα Τρίτη από το Λουξεμβούργο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ που θα προετοιμάσει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 21ης και 22ας Οκτωβρίου.

«Σήμερα προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχουμε να συζητήσουμε μια πολύ καυτή ατζέντα. Την ατζέντα της ενέργειας, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. Η ελληνική πρόταση είναι σαφής. Η Ευρώπη να αγοράσει, για λογαριασμό των κρατών-μελών, φυσικό αέριο ώστε να το προμηθευτούμε στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

«Γι' αυτό στηρίζουμε την ισπανική πρωτοβουλία και όλες οι χώρες του Νότου βρισκόμαστε ενωμένες απέναντι σε αυτή την προοπτική. Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της Επιτροπής και να συνδιαμορφώσουμε, ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση», προσέθεσε.

«Θέλουμε στιβαρή μεταναστευτική πολιτική»

 

Για το μεταναστευτικό που βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί «κεντρικό θέμα σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο». Επισήμανε, επίσης, ότι «θέλουμε μία σοβαρή, στιβαρή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και το αίτημα για ασφάλεια των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί και η πρόσφατη κρίση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι το κράτος δικαίου στην ΕΕ αποτελεί μία από τις κεντρικές και βασικές επιλογές μας και προσέθεσε:

«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια της κατανόησης των άλλων μελών, αλλά πάνω από όλα του σεβασμού του κοινού μας κεκτημένου».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής, αναμένεται να προετοιμάσει την παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. «Έχοντας ζήσει τις συνέπειες της κλιματικές αλλαγής, αλλά και αυτές που ζούμε καθημερινά, είναι σημαντικό η Ευρώπη να βρεθεί για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης για την ανθρωπότητα», ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.