Ένδειξη ηττοπάθειας η δυσκολία Τσίπρα στην Αθήνα, «γαλάζιες» ανακοινώσεις για Πειραιά

Ένδειξη ηττοπάθειας η δυσκολία Τσίπρα στην Αθήνα, «γαλάζιες» ανακοινώσεις για Πειραιά

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η μεγάλη δυστοκία που καταγράφεται στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις υποψηφιότητες σε δήμους κλειδιά για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία και άρα έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και επιλογών, εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφίων που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα στους δύο από τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την περίπτωση της πρωτεύουσας να κυριαρχεί.

H δυσκολία αυτή μόνο ως ένδειξη ηττοπάθειας μπορεί να ερμηνευθεί, μια και ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους στο δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Παύλος Γερουλάνος, άρα οποιαδήποτε κίνηση κάνει ο πρωθυπουργός θα έρθει με αρκετή καθυστέρηση, στοιχείο που την καθιστά περισσότερο ευάλωτη. Το μεγάλο ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι σε τί πραγματικά συνίσταται η ανεύρεση υποψηφίου από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου κυρίως για το δήμο Αθηναίων,με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι η συνολικά αρνητική πολιτική συγκυρία για το κυβερνών κόμμα να είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση. 

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα κομμάτια του παζλ των γαλάζιων υποψηφιοτήτων μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο. Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης ήδη «τρέχει» την καμπάνια του , σε μία υποψηφιότητα νίκης , όπως την χαρακτηρίζουν στην ΝΔ. Στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ταχιάος αποτελεί μία πρόταση αυτοδιοικητικού περιεχομένου, με μοναδικό πλέον άγνωστο αυτόν που θα διεκδικήσει τον δήμο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr ο χρόνος για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας που θα στηρίξει η ΝΔ στο δήμο Πειραιά μετράει αντίστροφα, με ορισμένες πηγές να μην αποκλείουν η συγκεκριμένη υποψηφιότητα να δημοσιοποιείται ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι πληροφορίες του liberal.gr κάνουν λόγο για δύο πρόσωπα που έχουν καταρχήν επιλεγεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει την τελική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα εξαχθούν από τα αποτελέσματα των 13 περιφερειών. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως υπάρχει αισιοδοξία για επικράτηση των υποψηφίων που θα στηρίξουν σε επίπεδο περιφερειών, με χαρακτηριστική τη φράση του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου στα ΝΕΑ, όπου σε συνέντευξή του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κερδίσει καμία Περιφέρεια.

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προσφέρει την στήριξή της στους:

- Γιώργο Πατούλη στην Αττική,
- Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, 
- Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- Γιώργο Κασαπίδη στην δυτική Μακεδονία, 
- Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία
- Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο, 
- Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, 
- Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο,
- Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά,
- Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο 
- Φάνη Σπανό στην Στερεά Ελλάδα και 
- Νεκτάριο Φαρμάκη στη δυτική Ελλάδα.

Μεγάλο ερωτηματικό μέχρι σήμερα παραμένει το πρόσωπο που θα υποστηριχθεί στην περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πλέον οι σχετικές ανακοινώσεις είναι στο τελευταίο στάδιο.

Η ΝΔ έχει καταλήξει σε τρία πρόσωπα μεταξύ των οποίων θα αποφασιστεί  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ποιον θα δοθεί η γαλάζια στήριξη. Πιθανότατα μάλιστα  η απόφαση  θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.