Ένας ενιαίος αριθμός για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα σε όλους τους πολίτες

Ένας ενιαίος αριθμός για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα σε όλους τους πολίτες

Την ευρωπαϊκή πρακτική να χορηγηθεί ένας μοναδικός αριθμός σε όλους τους πολίτες, από τη γέννησή τους, τον οποίο και θα χρησιμοποιούν σε όλες τις σχέσεις τους με το κράτος και στις συναλλαγές με το δημόσιο, καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, εξετάζει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως αποσαφήνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, πρόκειται για ένα αριθμό που θα περιλαμβάνει σειρά αριθμών (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα) και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

«Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ούτε το όνομα του αριθμού, δε θα είναι ΑΦΜ, δεν εννοούμε μόνο αριθμό φορολογικού ενδιαφέροντος, άλλα για την παροχή συνολικά υπηρεσιών σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος. Φυσικά Δεν θα αντικαταστήσει τον αριθμό της ταυτότητας, γιατί αυτός είναι ο αριθμός του πιστοποιητικού, απλώς θα  χρησιμοποιείται αντί της ταυτότητας σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος» αποσαφήνισε ο υπουργός. 

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι αυτό εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες. «Έχουμε αυτή τη στιγμή ΑΦΜ, ΑΜΚΑ που εκδίδεται στη γέννηση, αριθμό ταυτότητας μια σειρά αριθμών, όλοι αυτοί οι αριθμοί να θα πρέπει να γίνουν ένας αριθμός για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, θα εκδίδεται στη γέννηση όπως ο ΑΜΚΑ και θα ακολουθεί κάθε πολίτη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του», συμπλήρωσε.

«Δεσμευόμαστε να τοποθετηθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός θα το ανακοινώσουμε πολύ σύντομα», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τον διαγωνισμό έκδοσης νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να έχουν τις νέες ταυτότητες στα χέρια τους πριν από το τέλος του 2021.