Ένα σχέδιο που άλλαξε ταχύτητα
Ψηφιακή ανασυγκρότηση

Ένα σχέδιο που άλλαξε ταχύτητα

Του Γαβριήλ Χ. Σερέτη

Ο «στρατηγός του ηλεκτρονικού πολέμου» δεν μπορούσε με τίποτε να προβλέψει το παιχνίδι της πραγματικότητας όταν, πριν από λίγο καιρό, έλεγε «φτιάξαμε τη γέννηση, τώρα κάνουμε redesign τον θάνατο», αναφερόμενος στην απλοποίηση των διαδικασιών δήλωσης των γονέων στο μαιευτήριο και την ανάγκη ανάλογων παρεμβάσεων κατά την έξοδο από την υπαρξιακή περιπέτεια.

Ωστόσο, αν η πανδημία έφερε μαζί της κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί καλό, αυτό είναι ασφαλώς η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και αυτής της προσπάθειας ηγείται εξ αρχής ο κ. Πιερρακάκης. Μετασχηματισμό, που τούτες τις ώρες έχει ως πολιορκητικό κριό το περίφημο forma.Gov.gr και το 13033 των sms του αναγκαίου περιορισμού, αλλά επ' ουδενί εξαντλείται στα απολύτως απαραίτητα, όπως επιτάσσει η πραγματικότητα που διανύουμε.

Στον «αέρα» δεν είναι μόνο η πορεία των πραγμάτων, στον «αέρα» είναι εδώ και λίγες μέρες, στην κορύφωση της κρίσης, έστω και πειραματικά, και το gov.gr, η ψηφιακή πύλη του ελληνικού Δημοσίου. Από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή, δεν μπορούμε να στείλουμε μόνο μηνύματα για τις μετακινήσεις της καραντίνας. Πλέον, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, συνταγογραφήσεις μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, δύο μήνες πριν από τον αρχικό προγραμματισμό. Διαδικασίες που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή σε αστυνομικό τμήμα θα μπορούν να διεκπεραιώνονται πλέον χωρίς περιττή γραφειοκρατία και μετακινήσεις, όχι βεβαίως εξαιτίας του κορωνοϊού. Μηνύματα από το κινητό δεν στέλνουν οι Ελληνες μόνο για να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιο, μηνύματα μπορούν να στείλουν και για να λαμβάνουν το εκάστοτε επιθυμητό δημόσιο έγγραφο, και σε λίγες μέρες ακόμα και να προχωρούν σε άυλη συνταγογράφηση. Το ίδιο ισχύει, για παράδειγμα, και με την εφαρμογή διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων στα ακίνητα. Με αποτέλεσμα, ήδη να έχουν αποφευχθεί 2,7 εκατ. επισκέψεις σε δημαρχεία, ΚΕΠ κ.λπ. και να έχουν «ανευρεθεί», μέχρι στιγμής, περίπου 6,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα... χαμένα.

Όλα αυτά είναι έργο του «στρατηγείου» της οδού Φραγκούδη και Αλ. Πάντου, με επικεφαλής το 37χρονο «πολιτικό παιδί του Ευ. Βενιζέλου» και ισχυρό χαρτί, πλέον, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλα αυτά εντάσσονται στην υλοποίηση της δέσμευσης του προέδρου της Ν.Δ. και σημερινού πρωθυπουργού -και της εντολής που πήρε από τους πολίτες- για ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, που δεν θα είναι φοβικό απέναντι στην ψηφιακή επανάσταση και στις αλλαγές που φέρνει η εποχή μας, ακόμα κι όταν αυτές βιώνονται με πρωτόγνωρο τρόπο. Ή μήπως πρωτίστως γι' αυτό;

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Μαρτίου.