Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 15:16

-A +A

Κυρ. Μητσοτάκης για νέο ασφαλιστικό: «Εμβληματική πρωτοβουλία» - Οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 15:16
«Εμβληματική πρωτοβουλία» - Οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας 
-A +A

Ως εμβληματική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το νέο ασφαλιστικό΄που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή προαναγγέλλοντας, στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στον τομέα της πρόνοιας. Ποιες είναι οι δράσεις του Υπουργείου για το 2020.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου  Εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα τα οποία «είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών».

«Είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως «έχουμε πολλά άλλα ζητήματα να συζητήσουμε σχετικά με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια», ενώ σημείωσε πως το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

«Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με νέα, καινοτόμα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, τα οποία πιστεύω ότι θα γεφυρώσουν πολλές από τις δυστοκίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς είναι κυρίως νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας». πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης..

Οι κύριες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας για το 2020

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες δράσεις που θα αναλάβει το Υπουργείο κατά τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, αυτές είναι:

- Νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

- Ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων

- Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

- Πλήρης ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου δράσης για καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

- Έναρξη υλοποίησης δέσμευσης «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών»

- Ανάπτυξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ενσωμάτωση σε αυτό νέων ψηφιακών λειτουργιών (ψηφιακό ωράριο εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας). Με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, δημιουργείται πλέον ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με το οποίο θα μπορεί να συνδέεται σε πραγματικό χρόνο ο κάθε εργαζόμενος, ενώ για πρώτη φορά θα καταγραφούν οι νέες μορφές απασχόλησης.

- Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

- Εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού πλαισίου

- Αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας, ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης

- Προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των φύλων

- Προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης των ΑμΕΑ και Υποστήριξη της ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας

- Μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ:

- Άμεση έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων (ATΛΑΣ)

- Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων των ενταχθέντων Φορέων σε μία ενιαία βάση δεδομένων

- e-EFKA

- Πρόσβαση ασφαλισμένων σε ψηφιακές υπηρεσίες

- Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών

- Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών

- Οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των ενταχθέντων Φορέων

- Προώθηση της διαλειτουργικότητας με κρίσιμες βάσεις δεδομένων

- Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας

Κατά τον απολογισμό που έγινε στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρθηκε πως κατά ην περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή τις υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου.

Αναλήφθηκαν επίσης πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, μεταξύ άλλων με τη δημοσιοποίηση ανοιχτών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που οδήγησαν στην κάλυψη 5.000 και πλέον θέσεων εργασίας σε διάστημα δύο μηνών.

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, νομοθετήθηκε η χορήγηση επιδόματος γέννησης με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος, εξασφαλίστηκαν θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς για το έτος 2019-20, ενώ διορθώθηκαν αδικίες ή παραλείψεις σε βάρος συγγενών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι και δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων (Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Απολογισμός Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2019

Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση και συστηματοποίηση διαδικασιών ελέγχου (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)

Θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης

Μητρώο παραβατικότητας

Νέο σύστημα προστίμων

Αύξηση συντάξεων χηρείας

Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων των επιμέρους φορέων

Αλλαγή πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων

Κατάργηση βασίμου λόγου

Εξορθολογισμός συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ενίσχυση πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και την προστασία του παιδιού

Κανονιστικές παρεμβάσεις για την επίσπευση της διαδικασίας απονομής εκκρεμών συντάξεων (έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις χηρείας - ανώτατο όριο σύνταξης, επιστροφή υπαλλήλων ΕΦΚΑ σε κλιμάκια απονομής συντάξεων, έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις θανάτου λόγω καταστροφών, Μάτι, επανυπολογισμός/αύξηση συντάξεων ΝΑΤ)

Διατάξεις Νόμου: για το επίδομα γέννησης τέκνου (2.000 ευρώ για κάθε παιδί), το Επίδομα Στέγασης, τη μετονομασία του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη Χρηματοδότηση των Δήμων για την κατασκευή Βρεφονηπιακών Σταθμών

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα