Εμ. Μακρόν: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας όταν απειλείται στην ανατ. Μεσόγειο

Εμ. Μακρόν: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας όταν απειλείται στην ανατ. Μεσόγειο

Μήνυμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα έστειλε από το Στρασβούργο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις απειλές της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και διαμηνύοντας ότι η χώρα του θα στηρίξει τους δύο εταίρους της.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ε. Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία πιστεύει στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα είναι ανά πάσα στιγμή συμπαραστάτης κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν απειλείται η κυριαρχία του ή υφίσταται επίθεση.

Τη θέση αυτή, όπως είπε, έχει μεταφέρει τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, όσο και προς την Ελλάδα -συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως είναι πάγια θέση της Γαλλίας η υποστήριξη της Ελλάδας όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό, όπως ανέφερε, συζητήθηκε πρόσφατα στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς αυτή η πολιτική βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της έννοιας της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

«Ούτε Τουρκία, ούτε Ρωσία στα δυτικά Βαλκάνια»

Ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε όμως και στην κατάσταση στα Βαλκάνια και τη μάχη για τις ζώνες επιρροής που διεξάγεται στην περιοχή. «Δεν θέλω τα δυτικά Βαλκάνια να στραφούν ούτε προς την Τουρκία ούτε προς τη Ρωσία» και γι'' αυτό πρέπει να τους δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική, δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας έτσι τα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε ως προϋπόθεση να προχωρήσει παράλληλα η διαδικασία των βαθιών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτή την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτή την περιοχή όπως το είδαμε την δεκαετία του '90», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Γιουνκέρ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται. «Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά», πρόσθεσε.

Εμ. Μακρόν: Δημοκρατική επανάσταση στην Ευρώπη για βαθιές μεταρρυθμίσεις

Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας, δήλωσε ο Εμ. Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

«Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος. Δεν θα υποχωρήσω σε καμία σαγήνη για αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να υπερασπιστούν το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα που αναδύονται παντού στον κόσμο αλλά και στην Ε.Ε.

«Οι στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις κατά βάσεων του καθεστώτος της Δαμασκού που έχουν σχέση με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έγιναν για την τιμή της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ας κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τις αρχές μας και ας αναρωτηθούμε πού θέλουμε να πάμε: αυτά τα πλήγματα δεν διευθετούν τίποτε, αλλά βάζουν τέλος σε ένα σχήμα στο οποίο είχαμε συνηθίσει και υπό το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, το στρατόπεδο του δικαίου μετατράπηκε σε στρατόπεδο του αδυνάμου».

«Όσοι σοκάρονται κάθε φορά μπροστά στις εικόνες των παιδιών, αυτοί οι ίδιοι πρέπει να μείνουν καθισμένοι;», είπε.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι περισσότερο ανοικτή

«Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και τη φιλία μου όταν ακούω τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται όπως το έκανε σήμερα. Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε», δήλωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ομιλία του Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι περισσότερο ανοικτή για να δεχθεί νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτή την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτή την περιοχή όπως το είδαμε την δεκαετία του '90», δήλωσε ο Γιούνκερ.

AP Photo/ Jean Francois Badias