Ελλάδα - Κύπρος - Λίβανος, το νέο σχήμα συνεργασίας που εγκαινιάζει ο Ν. Κοτζιάς

Ελλάδα - Κύπρος - Λίβανος, το νέο σχήμα συνεργασίας που εγκαινιάζει ο Ν. Κοτζιάς

Ένα νέο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου, σε συνέχεια των τριμερών συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, πρόκειται να εγκαινιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο οποίο θα συμμετάσχει την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι οποίες περιλαμβάνουν στην ημερησία διάταξη τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία καθώς και την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Μολδαβία. Επίσης, οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε θέματα της Βόρειας Αφρικής και δη, της Λιβύης υπό το φως των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων και της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας εξ αιτίας της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da' esh).

Το Συμβούλιο θα απασχολήσουν, επίσης, θέματα της κλιματικής διπλωματίας και ο ρόλος της ΕΕ στην κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την πραγματοποιηθείσα Διάσκεψη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή (COP 21).

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν, τέλος, γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Nasser Judeh, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι τρόποι στήριξης του Λιβάνου, ως χώρας πρώτης υποδοχής προσφυγικών ροών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ