Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 19:20

-A +A

Ελ. Ράικου : «Κατασκευασμένες οι καταθέσεις των κουκουλοφόρων»

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 19:20
«Κατασκευασμένες οι  καταθέσεις των κουκουλοφόρων»
-A +A

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καταπέλτης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου στην τρίτη μέρα κατάθεσής της στην προανακριτική επιτροπή. Η κυρία Ράικου «έδειξε» για μια ακόμη φορά τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης ως τον ενορχηστρωτή της σκευωρίας και μάλιστα χαρακτήρισε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ως «κατασκευασμένες». Άλλωστε, όπως είπε σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Γ. Μπούγα σε «γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε να συναντήσουμε τους μάρτυρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Μανιαδάκης είχε μιλήσει πρώτος για τη «γιάφκα» της εισαγγελίας σε διαμέρισμα κοντά στην Μιχαλακοπούλου ενώ και ο εκδότης - διαφημιστής E. Βουλκίδης είχε αποκαλύψει ότι του ζητήθηκε να μπει σε καθεστώς προστασίας σε εστιατόριο στην περιοχή του Hilton.

Η κυρία Ράικου παρέθεσε τους λόγους που ουσιαστικά εξηγούν γιατί οι καταθέσεις είναι «fake». Από το περιεχόμενό τους, από το γεγονός ότι κάθε φορά κατονομάζεται ένα διαφορετικό πρόσωπο ενώ μάλιστα κατήγγειλε ότι ο Ν. Μανιαδάκης δεν θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. 

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με τον Γ. Μπούγα:

Γ.Μπούγας: Μετά την παραίτησή σας πώς είδατε την εξέλιξη της υπόθεσης Νοβάρτις;

Ε.Ράικου: Επιβεβαιώθηκα στη συνέχεια. Θέλανε να διακόψουν την έρευνα του σκανδάλου. Και αυτό συνέβη. Γνώμη μου είναι οτι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. Αυτό προκύπτει. Πρώτον από το ίδιο περιεχόμενο των καταθέσεων. Δεύτερον κάθε φορά κατονομάζεται τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Τρίτον η έρευνα ξεκίνησε Νοέμβριο και έφτασε Φεβρουάριος. Όταν άκουσα μάλιστα οτι είχαν καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Μανιαδάκη, νόμιζα οτι ήταν λάθος των δημοσιογράφων. Επουδενί δεν μπορούσε να πάρει ο Μανιαδάκης προστασία. Ποτέ μα ποτέ παγκοσμίως δεν έχουν εμπλακεί τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Με εξαίρεση μια περίπτωση στην Ιταλία ποτέ τόσα πρόσωπα της πολιτικής δεν εμπλέκονται σε τέτοια υπόθεση. Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα μου έκανε εντύπωση. Τον κ.Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν;

Γ .Μπούγας: Μιλήσατε για παρακρατικές μεθόδους

Ε.Ράικου: Ναι γιατί αυτά που περιγράφονται σε αυτή την υπόθεση δεν γίνονται. Το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς είναι σε τετοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε τους μάρτυρες.

«Έτρεμε η ψυχή μου μην χτυπήσουν το παιδί μου» 

Μετά την αναφορά της στους φόβους για «συμβόλαιο εξόντωσής της», η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένης Ράικου κατέθεσε σήμερα ότι φοβόταν μήπως χτυπήσουν το παιδί της, σημειώνοντας ότι έφτασε στα όριά της όταν πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό της επιχειρώντας να πλήξουν το κύρος της για να αναδείξουν την ικανότητα της Ελ. Τουλουπάκη.

Ειδικότερα, σε ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη, παραδέχτηκε ότι έδιωξε το παιδί της από το σπίτι, εξαιτίας του φόβου μήπως δεχθεί κάποια επίθεση. 

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Ε.Λιακούλη: Ποιος κίνησε εις βάρος σας πειθαρχικές διώξεις μετά την παραίτησή σας από εισαγγελέας διαφθοράς;  Η διαδικασία αυτή ήταν άσχετη με το σχέδιο εξόντωσης σας ή εκείνος που κίνησε τη δίωξή σας ήταν συμμέτοχος στο σχέδιο αυτό;

Ε.Ράικου: Από την αρχή φάνηκε πώς θα κυλούσε το πράγμα. Και μου λένε, γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή; Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα κι έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου είπα «δεν το ανέχομαι». Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βρήκαν αυτό τον άθλιο τρόπο για να χτυπήσουν την οικογένειά μου. Εκεί είπα «ως εδώ».

«Ο Ρασπούτιν πίεζε κι άλλους εισαγγελείς»

Νωρίτερα η κυρία Ράικου, μετά την αποκάλυψη για τον οικονομικό εισαγγελέα Αθανασίου (θα είναι ο επόμενος μάρτυρας που θα έρθει στην επιτροπή), ο οποίος -σύμφωνα με την ίδια - της εκμυστηρεύτηκε ότι του… τηλεφωνούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, είχε επισημάνει ότι είναι «αρκετοί» αυτοί που προσπαθούσε να επηρεάσει ο κ. Παπαγγελόπουλος.«Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης», ήταν η απάντησή της σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, ενώ λίγο αργότερα κατήγγειλε ότι ο πρώην υπουργός ήθελε ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργηση του κράτους δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα ο διάλογος έχει ως εξής: 

Κ. Καραγκούνης: Μας είπατε ότι έγινε παρέμβαση στο έργο σας. Για να συνοψίσουμε, ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου που εστίασε;

Ε. Ράικου: Μόνο στους πολιτικούς. Πουθενά αλλού. Δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι' αυτό και έστησε την σκευωρία.

Κ. Καραγκούνης: Η αντίληψη και η πεποίθηση που έχετε είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς;

Ε. Ράικου: Σε άλλους επηρέαζε και σε άλλους που δεν μπορούσε να επηρεάσει ενεργούσε με τον τρόπο που περιέγραψα προχθές.

Κ. Καραγκούνης: Ξέρετε τέτοιους λειτουργούς; 

Ε. Ράικου: Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις... Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

Ι. Μπούγας: Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξή του λέει ότι έχετε κίνητρο. Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ε. Ράικου: Κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα