Ελ. Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη: Στρατηγικός αλλά όχι αξιόπιστος εταίρος η Τουρκία

Ελ. Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη: Στρατηγικός αλλά όχι αξιόπιστος εταίρος η Τουρκία

Σε δύο βασικούς άξονες κινήθηκε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τις νομικές πτυχές, το δημοκρατικό έλεγχο και την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής έθιξε καταρχάς την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία σε ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας με την Ελλάδα, αντί να δυναμιτίζει την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα αναφέρθηκε ακόμη μία φορά στην υποχρέωση των κρατών μελών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Η συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να επιτύχει αλλά χρειάζονται δύο αναγκαίες προϋποθέσεις. Η μία αφορά στην ίδια την Τουρκία, ως στρατηγικό εταίρο, και το λέω αυτό διότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος, όταν καθημερινά παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος. Μόλις χθες κόντεψε να γίνει διπλωματικό επεισόδιο, όταν ένα πλοίο προσάραξε έξω από τη Λέσβο.

Η Τουρκία εκβιάζει και πιέζει την Ε.Ε., όταν γνωρίζει ότι από τις 72 προϋποθέσεις που χρειάζονται για την άρση της βίζας έχει εκπληρώσει μόνο τις 35. Επιπλέον, πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι, αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις της Ε.Ε. δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Σε αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ανά πάσα στιγμή, έχοντας απέναντί μας έναν στρατηγικό εταίρο, που μέχρι στιγμής δεν είναι αξιόπιστος.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση, επιτέλους, του θεσμού της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης στα κράτη μέλη, που δεν συμφωνούν στις αποφάσεις της Ε.Ε. Έχουμε υποχρέωση ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύουμε ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός είναι ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη».