Εκτός κυβέρνησης ο Ν. Τόσκας

Εκτός κυβέρνησης ο Ν. Τόσκας

Μετά από καθυστέρηση 11 ημερών και υπό την αφόρητη πίεση της κοινωνίας για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο θάνατο 88 ανθρώπων ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Αυτό καταδεικνύει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι κυρίαρχη αιτία της τραγωδίας που συνέβη στο Μάτι ήταν τα αυθαίρετα, δεν είχε επιτυχία με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Τόσκα.

Το γεγονός ότι ο κ. Τόσκας έφυγε πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό δείχνει τη δυσχερή θέση που έχει πέσει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του κόμματος, είχαν δημιουργηθεί δυσαρέσκειες και αντιδράσεις για την ανοχή που επιδείκνυε ο κ. Τσίπρας στον κ. Τόσκα.

Πολλά στελέχη ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού με στόχο να φανεί ότι η κυβέρνηση και εμπράκτως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη πέρα της φραστικής ανάληψής της από τον πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δικαιολογεί την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών, ισχυριζόμενο ότι ο Αλ. Τσίπρας ενήργησε αφού παρήλθε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και άπαντες ζητούσαν να καταλογιστούν άμεσα ευθύνες.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν θα υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις αρμοδίων υπουργών ή ακόμα και επιχειρησιακών παραγόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύνολο της ευθύνης θα επιχειρηθεί να το επωμιστεί ο κ. Τόσκας, ώστε να μειωθεί το επικοινωνιακό κόστος της κυβέρνησης.

Ως φαίνεται ο Πάνος Σκουρλέτης θα παραμείνει προς ώρας στη θέση του, μιας και σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο θα αναλάβει (προσωρινά;) τις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αύριο, Σάββατο στις 11 π.μ. θα λάβει χώρα τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρμοδιοτήτων Προστασίας του Πολίτη στην αίθουσα "Παύλος Μπακογιάννης" (υπ. Προστασίας του Πολίτη), Λεωφ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου 4.

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα. 

Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη.

Α. Τσίπρας: Η γενναιότητα ενός στρατηγού μετριέται την ώρα του απολογισμού

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Νίκου Τόσκα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη «για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».