Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συγκαλεί αύριο ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου με αντικείμενο τις ροές από την Τουρκία, μετά το νέο κύμα προσφύγων προς τα νησιά όπου, μόνο στη Λέσβο χθες έφθασαν 500 άτομα. Προηγήθηκε το διάβημα του Νίκου Δένδια προς την Τουρκία, μέσω του οποίου η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της.

Το θέμα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προκαλεί ανησυχία για επανάληψη του φαινομένου του 2015 με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται μετά και τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν περί αύξησης των μεταναστών από της Συρία προς τη χώρα του λόγω της έντασης στην επαρχία Ιντλιμπ.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο, από την πλευρά του, για ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη αποδίδοντας την ευθύνη στην συριακή κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ.

Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση κυρίως μετά τα όσα έγιναν στη Λέσβο χθες όπου έφτασαν 13 λέμβοι με 500 άτομα, με τις λιμενικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τις τουρκικές αρχές.

Ήδη άλλωστε τον Ιούλιο οι ροές των προσφύγων είχαν πολλαπλασιαστεί φθάνοντας μόνο για τον μήνα αυτό τις 5000 άτομα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη την μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης προκειμένου να καθίσταται εφικτή η υποδοχή νέων προσφύγων.