Εκλογές Μιανμάρ: Αν νικήσει, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης η επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Εκλογές Μιανμάρ: Αν νικήσει, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης η επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε σήμερα ότι θα "ηγηθεί της κυβέρνησης" και θα βρίσκεται "πάνω από τον πρόεδρο" αν το κόμμα της κερδίσει τις ιστορικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της στερεί το δικαίωμα να καταλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας της.

"Θα ηγηθώ της κυβέρνησης. Και θα έχουμε έναν πρόεδρο που θα εργάζεται σύμφωνα με την πολιτική του LND", του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, δήλωσε η Σου Κι από το σπίτι της στην Ρανγκούν κατά την τελευταία μεγάλη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί πριν από τις ιστορικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Οι γενικές εκλογές της Κυριακής είναι οι πρώτες που θα γίνουν από το 2001 που ανέλαβε την εξουσία μια εν μέρει πολιτική κυβέρνηση έπειτα από περίπου 50 χρόνια στρατιωτικής χούντας.

"Θα είμαι πάνω από τον πρόεδρο", δήλωσε χαμογελαστή η Σου Κι. "Είναι ένα πολύ απλό μήνυμα. Το Σύνταγμα δεν λέει τίποτε για κάποιον που βρίσκεται πάνω από τον πρόεδρο", σημείωσε.

Το πρώτο βήμα που θα κάνει το νέο κοινοβούλιο θα είναι να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο, σε μια περίπλοκη διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τον Μάρτιο.

Η Σου Κι δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια λόγω ενός άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει την πρόσβαση στο ύπατο αξίωμα αυτών που έχουν παιδιά με ξένη υπηκοότητα. Τα δύο παιδιά της επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Το κόμμα της δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το όνομα του υποψηφίου του για την προεδρία.

Σήμερα εξάλλου η κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι έκρινε ότι η νίκη του κόμματός της στις εκλογές θα είναι "ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοκρατία". Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, ο οποίος είχε σημειώσει μια μεγάλη νίκη στις εκλογές που είχαν γίνει το 1990 στη Μιανμάρ, αλλά είχαν ακυρωθεί από τη χούντα, αναμένεται να τα πάει καλά την Κυριακή.

Κατά την συνέντευξη που παραχώρησε η ηγέτις της αντιπολίτευσης κατήγγειλε επίσης ότι σημειώθηκαν παρατυπίες στις επιστολικές ψήφους, όπως και ότι διαπιστώθηκε απάτη και εκφοβισμός, και ότι η εκλογική διαδικασία απέχει από αυτό που πιστώνεται ότι θα είναι, δηλαδή οι πρώτες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε 25 χρόνια.

Η Σου Κι καταδικάζει συχνά τις περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση που έχει αναλάβει την εξουσία μετά τη χούντα από το 2011, η οποία κυριαρχείται από πρώην στρατηγούς που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της παλιάς φρουράς, υπό το πρόσχημα της εξασφάλισης μιας ήπιας μετάβασης.

Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως ένα τεστ για τη δημοκρατική μετάβαση που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια με την αυτοδιάλυση της χούντας που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 1962.

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης, η οποία έχει επικριθεί ευρέως ότι δεν υπερασπίζεται αρκετά τα δικαιώματα των Ροχίνγκια, σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι τα προβλήματα της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας που τελεί υπό δίωξη, δεν θα πρέπει να μεγεθύνονται, καθώς όλη η χώρα "ζει μια δραματική κατάσταση" ενόψει των εκλογών.

Οι Ροχίνγκια ζουν περιορισμένοι στην επαρχία Ραχίν (δυτική Μιανμάρ), αρκετές χιλιάδες από τους οποίους μέσα σε καταυλισμούς και σε άθλιες συνθήκες. Η χούντα που κυβερνούσε τους έχει στερήσει την υπηκοότητα και σε βάρος τους επιβάλλονται περιορισμοί στα ταξίδια, στην εργασία, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στον γάμο.

Η 70χρονη Κι, η οποία βρισκόταν σε κατ''οίκον περιορισμό για 15 χρόνια έως το 2010, είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Μιανμάρ σε θέση να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ