Π. Καμμένος για Σκοπιανό: Εκλογές ή δημοψήφισμα πριν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή

Π. Καμμένος για Σκοπιανό: Εκλογές ή δημοψήφισμα πριν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή

Εκλογές ή δημοψήφισμα ζήτησε ο Πάνος Καμμένος πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, σε μια ακόμα προσπάθεια να αναβάλει το να πάρει θέση για το θέμα του Σκοπιανού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε πως η συμφωνία είναι κακή, δεν την δέχεται και θα προσπαθήσει να την μπλοκάρει.  Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως δεν θα την ψηφίσει στη Βουλή, αντίθετα θα ζητήσει εκλογές, δημοψήφισμα ή πλειοψηφία 180 βουλευτών για να κυρωθεί.

Ουσιαστικά η θέση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ διακρίνεται από μια... ρευστότητα, καθώς είχε ξεκινήσει από το «οι ΑΝΕΛ δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή» για να μεταβληθεί σήμερα στο «δεν θα αφήσουμε τη συμφωνία να έρθει στη Βουλή χωρίς εκλογές ή δημοψήφισμα», αφού το ενδεχόμενο της αυξημένης πλειοψηφίας έχει ήδη απορριφθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, «η συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», καθώς «για τους ΑΝΕΛ το σχέδιο συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και καμία επίδραση για τη χώρα μέχρι την κύρωσή του από την ελληνική Βουλή».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος «αναλαμβάνω την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ» πως «δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού ή με 180 βουλευτές, άρα αν αλλάξουν άποψη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι κακή και αν έρθει με 151 ψήφους στη Βουλή θα πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση», δήλωσε.

Είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, κύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει

Όπως ανέφερε, «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ξέρετε την απόφασή μας. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις που έχουν μπει είναι προϋποθέσεις των Σκοπίων. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις και μέχρι την κύρωση είμαστε στη συμφωνία που είχε υπογραφεί στο Βουκουρέστι».

Και συνέχισε «Συγκεκριμένα, η προϋπόθεση για την πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ήταν η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Να ξεκαθαρίσω ότι ακόμα και αυτή η κύρωση δεν είναι έγκυρη γιατί δεν φέρει την υπογραφή του πρόεδρου της πΓΔΜ».

«Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, η ψήφιση από την Βουλή και οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ», πρόσθεσε.

Επίσης, ο λόγος για την απουσία του Πάνου Καμμένου από το υπουργικό συμβούλιο και το πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως – κατά δήλωσή του – είχε να φροντίσει υποθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι κλείνει και με την Αλβανία αλλά και με άλλες χώρες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη Βόρεια Ήπειρο είπε  ότι είναι περιοχή που οι Έλληνες υπήρχαν και θα υπάρχουν καθώς και ότι θα προστατευτεί η ελληνική μειονότητα.