Έκκληση Τσιπρα στους εταίρους να εντάξουν τη Β. Μακεδονία στην ΕΕ

Έκκληση Τσιπρα στους εταίρους να εντάξουν τη Β. Μακεδονία στην ΕΕ

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους απευθύνει ο Αλ. Τσίπρας, μέσω άρθρου του στους Financial Times, όσον αφορά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως μία ακόμη καθυστέρηση θα είχε κινδύνους «τόσο για τη γειτονική χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή τω Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι αυτή «ξεκλείδωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ανέδειξε τη σημασία του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του», για να προσθέσει πως «η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για θέματα μειονοτήτων, έχει συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή σταθερότητα και έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τη Δημόσια Διοίκηση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως καταγράφεται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ «θα είναι μια απόφαση που θα αναδείξει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι εξίσου θαρραλέα όσο αυτή η νέα, δυναμική βαλκανική χώρα που της χτυπάει την πόρτα», και προσθέτει: «Η επιλογή αφορά το αν θα προσδεθεί σταθερά η Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αν θα διακινδυνεύσουμε πυροδότηση μιας νέας κρίσης, δίνοντας το μήνυμα ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις δεν επιβραβεύονται».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη δύναμη διασφάλισης της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Μία απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα αποτελούσε μια ισχυρή απάντηση στις δυνάμεις που στόχο έχουν να βυθίσουν την Ευρώπη -και τα Βαλκάνια- πίσω στον εθνικισμό, τις μονομερείς ενέργειες και τον κατακερματισμό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.